Колекционер от Варна събра 21 000 билети за градски транспорт (СНИМКИ)

11:00, 24 май 18 / Любопитно 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненец може да се похвали, че притежава над 21 000 употребявани билети за градски транспорт. Уникалната колекция на студента Никола Иванов включва билети, издавани от 1995 година насам, и то само от варненски фирми.

Билетчета за градските рейсове Никола започва да събира още като ученик в основното училище, разказва ''Дарик''.

„Много често ми се налагаше да пътувам и исках да разбера колко пари харча за градски транспорт. През първия месец събрах доста билети. Продължих втори месец, а билетите станаха няколкостотин. Когато натрупах 700 билета, реших събирането да ми стане хоби”, споделя младият колекционер.  

Сбирката съдържа и билети, подарени от колеги и приятели на Никола. Някои от по-старите превозни документи той намира в стари портфейли на свои роднини.

 

Първоначално реди хартийките в книги. Когато колекцията започва да набъбва, колекционерът започва да ги сортира в пликове по 100. Общото тегло на всичките 21 плика е над 2.5 кг, измерил е гордият собственик. 

Превозните документи в колекцията на младия варненец обхващат период от 22 години – от 1995 до 2017 г. Има билети от фирмите "Транстриумф", "Градски транспорт ", "Автотрансснаб", "Делтакар" и други, обслужващи Варна и областта. 

Според Никола Иванов колекцията му от автобусни билети е най-голямата у нас. Когато сбирката му надхвърля 15 000, пробва да кандидатства за рекорд на Гинес. Изискванията обаче му се струват много сложни, а някои и безсмислени, и се отказва да документира постижението си. 

За да покрие разходите си по студентството, тази зима бъдещият инженер решава да продаде колекцията си и пуска обява в популярен сайт за покупко-продажби. Първоначалната цена на уникалната сбирка е 3000 лева. Впоследствие цената е намалена на 2500 лева.

Ако не успее да я продаде, Никола Иванов възнамерява след време да дари колекцията си от билети на Музея за история на Варна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама