Първият по рода си център за извънкласни дейности отваря врати в Девня на 1 юни

16:30, 27 май 18 25 864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 юни – Международния ден на детето, в Девня ще бъде открит първият по рода си Център за развитие на интересите, способностите и компетентностите на деца и ученици, който е без аналог в градове с мащабите на Девня. В реновираната общинска сграда на ул. „Фронтоваци“ ще заработи и кафе-сладкарница, която ще носи името „Детски свят“. Прерязването на лентичката на новата обществена придобивка е насрочено за 18 часа и ще бъде съпътствано от щур детски празник с много приятни изненади за малчуганите. 
Кметът Свилен Шитов, по чиято инициатива двуетажната сграда и огромният двор на бившата детска градина възкръсват за нов живот, инспектира довършителните строително-монтажни работи, които вече са на финалната си права. 
Там е изградена сцена за културно-масови мероприятия и пейки за зрителите, зона за тихи игри като табла и шах, сух фонтан с художествено осветление, чешмичка, беседки, детска площадка и интерактивен полигон, на който мъниците да усвояват практически правилата за пътна безопасност. 
Огромният двор ще бъде затревен с райграс и цветя, които се очаква да поникнат още това лято. Цялото пространство, което ще предоставя възможност за разнообразни игри и занимания за децата и отдих за възрастните, е достъпно и за хора с увреждания, като за целта е монтирана рампа за инвалиди. 
Дворът ще бъде добре осветен, за да може да се ползва по предназначение и в тъмната част на денонощието. Освен видеонаблюдението обектът ще бъде и с денонощна жива охрана, за да се осуетят всякакви вандалски набези и кражби, подчерта Свилен Шитов. Кметът има особен сантимент към сградата и нейния двор, тъй като част от детството му е минало именно тук – в някогашната детска градина, носеща името на партизанина Митко Палаузов.  
Центърът за развитие на интересите, способностите и компетентностите на деца и ученици бе изграден със средства, които Община Девня спечели по проект „Красива България“. Двуетажната сграда, чиято разгъната застроена площ е 1400 кв. м., вече е напълно обновена. Там ще се извършва извънкласна дейност в 8 основни направления. В модерно оборудваните зали малчуганите ще могат да изучават гайда, кавал, български народни танци. Специален акцент в работата на новото културно-просветно и спортно средище ще бъде стимулирането на талантите на децата в предучилищна възраст. В комплекса ще заработят и школи по тенис на маса, борба, бойни изкуства и ракетомоделизъм. 
За да обезпечи необходимостта от педагогически и непедагогически персонал в центъра, общината увеличи своята численост във функция „Образование“ и ще финансира издръжката на 12 щатни бройки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама