Модерен апарат ще търси подводни атракции по нашето крайбрежие

17:40, 07 юни 18 / Любопитно 25 949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвременен автономен апарат за изследване и картиране на морското дъно ще купи Института по океанология във Варна. Той ще изследва плитката крайбрежна зона в нашата акватория и ще търси нови туристически подводни атракции. Досега подводни изследвания са правени с буксируеми апарати, с които се работи по-трудно и поддръжката им е по-скъпа, каза пред БНР доц. Васил Донев, който работи в института.

''Чрез апарата ще се ориентираме малко повече къде има подходящи подводни обекти, които биха могли да бъдат разработени като атракционен продукт или къде имаме възможности, без да нарушаваме екологичното равновесие, да експлоатираме някакви природни ресурси, които не сме могли да изследваме в такива подробности, каквито ще ни даде новата техника'', допълни още доц. Донев.

Очаква се апратът да открие интересни подводни обекти в обичайните зони, където се развива туристическата индустрия.

Той ще струва около 300 хиляди евро и ще бъде купен със средства от проект, в който варненската Океанология участва като партньор. Срещата на всички 7 партньори по проекта започва днес в курортния комплекс „Албена” и ще продължи до утре. Събират се представители на университети и институти от страната, за да изградят Център за компетентност за интелигентни решения в креативната и рекреативна индустрия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама