Във Варна идва икона с частица от мощите на Св. Лука Симферополски

09:00, 08 юни 18 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна днес следобед ще бъде пренесена иконата на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна с вложена в нея частица от мощи, която да остане за поклонение.

Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий, придружаван от духовници от Украйна ще пренесат светинята в пределите на Варненска и Великопреславска епархия. С благословението на Негово Блаженство Киевския митрополит Онуфрий иконата ще бъде дарена на варненския митрополитски-катедрален храм, където ще пребивава за поклонение.

На 9 юни в 9:30 ч. ще бъде остслужена архиерейска света литургия в катедралния храм "Успение Богородично".

Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски е познат и като светецът-хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, както и останалите лекари, сестри, и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябва да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи - слепите проглеждали, обречените се връщали към живота, съобщават от Варненската митрополия.

Св. Лука Симферополски е автор на десетки научни трудове по хирургия и анатомия. По неговите книги са учили няколко поколения хирурзи. Той е произнасял проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конференции и конгреси. Познавали го добре както ранените във военните болници, така и заточениците, изпратени в лагерите.

Неизброими са чудесата, които са се случили, след молитва отправена към Св. Лука Симферополски. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ. Една жена се разболяла от много тежко възпаление на мозъка и заедно със сестра си отишли при Владиката, а той им казал: „Аз вече не виждам“, тъй като няколко години преди да почине ослепял. Но той им казал: „Аз не виждам, но ще се моля за вас“, и ето когато той вече не можел да помага като лекар се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал, пишат още от Митрополията.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама