В катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна днес следобед ще бъде пренесена иконата на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна с вложена в нея частица от мощи, която да остане за поклонение.

Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий, придружаван от духовници от Украйна ще пренесат светинята в пределите на Варненска и Великопреславска епархия. С благословението на Негово Блаженство Киевския митрополит Онуфрий иконата ще бъде дарена на варненския митрополитски-катедрален храм, където ще пребивава за поклонение.

На 9 юни в 9:30 ч. ще бъде остслужена архиерейска света литургия в катедралния храм "Успение Богородично".

Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски е познат и като светецът-хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, както и останалите лекари, сестри, и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябва да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи - слепите проглеждали, обречените се връщали към живота, съобщават от Варненската митрополия.

Св. Лука Симферополски е автор на десетки научни трудове по хирургия и анатомия. По неговите книги са учили няколко поколения хирурзи. Той е произнасял проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конференции и конгреси. Познавали го добре както ранените във военните болници, така и заточениците, изпратени в лагерите.

Неизброими са чудесата, които са се случили, след молитва отправена към Св. Лука Симферополски. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ. Една жена се разболяла от много тежко възпаление на мозъка и заедно със сестра си отишли при Владиката, а той им казал: „Аз вече не виждам“, тъй като няколко години преди да почине ослепял. Но той им казал: „Аз не виждам, но ще се моля за вас“, и ето когато той вече не можел да помага като лекар се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал, пишат още от Митрополията.
 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно