Отпада реимунизацията на 11-годишните деца срещу туберкулоза?

08:00, 12 юни 18 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на конференция на Федерация „Български пациентски форум” . Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години.

Доскоро страната ни е била единствена в Европа, в която се правят пет имунизации срещу туберкулоза, допълни д-р Кунчев, уточнявайки, че има държави, в които изобщо няма задължителни ваксини срещу това заболяване. "Повечето западни страни изобщо не имунизират срещу туберкулоза. Ясно е защо, нямат го проблема, не ги е страх от туберкулозата. Ние, все още макар че е спаднал за последните години двойно, все още ни е проблем. Премахнахме преди две години единият прием - на 17 години, а сега ще премахнем и този на 11 години", каза Кунчев.

Предвижда се през 2021 година у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 000 деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.

"Ние го имаме предвид само като незадължителна имунизация, да могат да я правят тези родители, които сега пътуват в чужбина и я купуват от Гърция, Австрия, тъй като тя е в календарите на тези страни и да осигурим тя да бъде безплатна за тези, които желаят", уточни Кунчев пред БНТ.

Процентът на родителите, които категорично отказват да имунизират децата си, са едва 0.7%. Според д-р Кунчев обаче невярната информация, която залива интернет пространството поражда в много родители страх от евентуални последствия. 

Според д-р Кунчев много родители отказват да ваксинират децата си заради невярна информация, публикувана най-вече в социалните мрежи. "Те са предимно съсредоточени в големите градове, а нашaта насоченост е ние да им осигурим фактическа, научно обоснованата и проверена информация", заяви той.

В България годишно се правят 2 250 000 имунизации. Миналата година в системата за съобщаване на нежелани реакции са регистрирани 61 сигнала на граждани. Установено е, че само при едно дете може да се търси реална връзка между ваксината и неговото състояние.

Д-р Кунчев съобщи и че ще предложи държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да се имунизират с тях. Идеята е на първо време да се покриват ваксините за хора над 65 години. Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат ваксината срещу грип. 
 
По последни данни ще се окаже, че всеки зимен сезон около 5000 души у нас умират заради грип, информира д-р Ангел Кунчев, съобщи "Дарик". "Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от населението да бъде не задължителна, но за този, който желае, държавата да покрива стойността на ваксината. Останахме единствената страна не само в Европа, ами и на Балканите, която не го прави", каза Кунчев и допълни, че страната ни не може да се позволи повече да не дава пари на желаещите тази ваксина.

"Трудно е да се прави статистика колко хора си отиват всяка година от грип и по наблюдения на Центъра по заразни и паразитни болести, изкарахме, че за между 2500 и 3000 души. Сега, не знам защо, но ДАНС се е заела да проучва въпроса и те посочват цифрата 5000 души. Всеки сезон февруари-март 5000 възрастни хора в България си отиват заради грип", каза Кунчев.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама