Пристигнаха част от новите градски автобуси за Варна, тръгват от юли

14:45, 13 юни 18 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

15-те нови автобуса, с който ще бъде обновен автопаркът на „Градски транспорт“, ще тръгнат по улиците на Варна през юли. Три от автобусите вече са тук, а други два ще дойдат днес. Останалите превозни средства се очаква да пристигнат до края на месеца. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Злати Златев пред членовете на ПК „Собственост и стопанство“, които разгледаха годишния финансов отчет на „Градски транспорт“ за 2017 г.

Цифрите показват, че дружеството е на загуба от 2,8 млн. лева, но за това финансово състояние има обективни причини, стана ясно на заседанието. Цената на билета не е повишавана от 2006 г., а от тогава до сега разходите, най-вече за заплати, са се увеличили неколкократно. Към момента над 60% от приходите на „Градски транспорт“ са за възнаграждения. За заплати на служителите си дружеството плаща около 20 млн. лева при 5 млн. лева преди няколко години, като  приходите за този период не са променили.

По време на заседанието бе изразено мнението, че цената на билета за градски транспорт трябва да се увеличи поне на 1,50 лева, защото в противен случай дружеството ще фалира. Прогнозите са за поскъпване на горивата с оглед ситуацията на световните петролни пазари. Същевременно заплащането на служителите не може да се намали, бе казано по време на дискусията.  

Не се очаква и драстично повишаване на пътникопотока, дори след въвеждането на Синя зона. Заради повишаващия се жизнен стандарт варненци ще продължат да ползват личните си автомобили и ще ги предпочитат пред това да се качат на градски автобус, смятат съветници.

Повечето членове на комисията бяха на мнение, че „Градски транспорт“ има преди всичко социални функции и е нормално да търпи негативи.  Един от съветниците поиска да се изясни дали дружеството е социално или търговско, след което да се реши какви трябва да са очакванията към него.

Заради финансовите резултати ръководството на „Градски транспорт“ бе разкритикувано от някои общински съветници. Други техни колеги обаче го защитиха, като казаха, че то е изпълнило задачата си да оптимизира разходите.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама