ГЕРБ стартира акция по кръводаряване във Варна (СНИМКИ)

11:00, 14 юни 18 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със съдействието на Районния център по трансфузионна хематология структурите на Жени ГЕРБ и Младежи ГЕРБ стартираха акция по кръводаряване във Варна. В навечерието на  световения ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, инициативата се организира в клуба на ГЕРБ в район „Одесос”, а на 15 юни ще продължи в партийния клуб в район „Приморски”, на ул. „Войнишка” №1. Мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология ще бъде там от 10:00 до 14:00 часа.

„Чрез инициативата се надяваме да насърчим повече хора да станат кръводарители и чрез своя благороден жест да помогнат за спасяването на човешки живот. Мнозина не могат да преодолеят психологическата бариера за влизане в здравно заведение, така че организирайки акцията в извънболнична среда, създаваме предпоставки за друг тип настройка и удобство на желаещите да дарят кръв”, обясни Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ, общински съветник и председател на комисията по култура към ОбС –Варна.
„Изключително важно е да приобщим младите хора към каузата, затова избрахме да проведем кампанията съвместно с младежката организация на ГЕРБ”, изтъкна областният координатор на Жени ГЕРБ-Варна Йорданка Проданова и допълни, че акцията ще продължи и в петък в клуба на ПП ГЕРБ в район „Приморски”. Сред кръводарителите днес бе и общинският съветник Калина Пеева.

„От един сак с кръв се отделят еритроцитна маса, тромбоцитен концентрат и плазма, необходими за лечението на пациенти с различни заболявания. Това означава, че всеки кръводарител би могъл да помогне за спасяването на три човешки живота”, коментира д-р Мирела Кирякова. По думите й страхът на хората да даряват кръв е плод преди всичко на предразсъдъци. „Практиката ни е показала, че предубежденията най-често се внушават от хора, които никога през живота си не са давали кръв. Противно на всякакви опасения, че кръводаряването създава физически дискомфорт, всъщност то стимулира костният мозък да произвежда нови редици клетки, а това подобрява тонуса, повишава имунитета и може да се каже, че по този начин то дори подмладява”, подчерта още д-р Кирякова. Тя бе категорична, че с прием на повече течности и с пълноценна и витаминозна храна количеството на дарената кръв ще се възстанови в организма в рамките на до 24 часа.
Лекарката сподели, че най-силно мотивирани да даряват кръв са хора, чиито близки са претърпели тежки здравословни проблеми и лично са се убедили в животоспасяващия ефект на кръводаряването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама