Притчата за изгонването на Адам и Ева от Рая в изложба от стъклени форми

16:30, 16 юни 18 / Култура 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Еден – светлинна инсталация на форми от духано стъкло” на младата художничка Веселина Гекова, която спечелили финансиране по стипендиантска програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена”, ще бъде представена в Галерия “Графит“ във Варна. Откриването на експозицията ще започне в 18:30часа на 18 юни 2018година. Младата авторка показва пред публика проект, вдъхновен от библейската притча за изгонването на Адам и Ева от Рая. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието са претворени чрез стъклени пластики, аранжирани като светлинни инсталации. Творбите са  създадени в ателието на НБУ, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава - Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.
За себе си Веселина Гекова споделя: „Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма. Стъклото е материалът, който използвам най-често в артистичните си разработки поради неговата прозрачност и свойство да отразява и пречупва светлината. С изложбата Еден представям метафората за еволюцията на човешкото самосъзнание.”

Веселина Гекова е завършила бакалавърска програма „Пластични изкуства“ в Нов Български Университет. Специализирала е програма „Изящни изкуства” в Лондон.

Експозицията може да бъде видяна от 18  до 30 юни 2018 година в Галерия „Графит" във Варна.

Веселина Гекова ще е на разположение за медиите на 18 юни 2018г от 16:00ч до 17:30часа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама