Новоизградено училище във Варна стои празно, защото е опасно

18:30, 18 юни 18 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Начално училище „Васил Левски” във варненския кв. „Аспарухово” стои празно, защото сградата се руши. То е изградено преди 6 години за 5 млн. лв., а от 6 месеца стои необитаемо. Децата са изведени в други училища, тъй като сградата е обявена за опасна. Родителите протестират, защото искат децата им да се върнат в сградата, съобщи bTV.

Директорът Стела Петрова обясни, че сградата е въведена в експлоатация през декември 2011 г. и още първите дни са забелязали много дефекти.

"Течовете бяха от самото начало, поставените плочки непрекъснато се надигат и отлепват, плочките в коридорите, много некачествено са поставени. Корнизите, които опасват сградата, започнаха да падат. Това не е плоча, а кухини, т. нар. куфари, които се пълнят с атмосферни води, започнаха да падат и това много ни изплаши. Започнахме да ограждаме с ленти сградата, за да нямат достъп децата до фасадата, за да не се случи злополука”.

Родителите искат на 15 септември училището да отвори врати и то да бъде безопасно за децата им. Искат също така да получат план за строително-ремонтните работи, за да знаят какво се случва. Поне от 3 г. сградата тече, ръководството на училището сигнализира съответните органи, но нищо не се предприема, обясни един от родителите.

Той допълни, че са получили обяснението, че децата трябва да бъдат изведени от сградата.

„Това стана без никакво обяснение към родителите кога ще бъдат върнати. Сега получаваме информация, че отново няма план, отново няма визия кога точно ще бъдат възстановени учебните занятие в това училище. Недопустимо е бюрокрацията да определя темпа на развитие на българското образование”.

Зам.-кметът на община Варна Христо Иванов съобщи, че през всички тези години са водили кореспонденции и са предприемани действия по направата на ремонти от страна на изпълнителя, тъй като сградата е в гаранция.

„Стигнахме и до съдебни дела, имаме в момента има запориран имот на строителя, тъй като не е приключило производството по предните ремонти, които трябваше да бъдат извършени от негова страна. Конфликтът, който имаме със строителя, довежда до проблеми, които трябва да бъдат решавани, но те трябва да бъдат решени за сметка на строителя, тъй като сградата е в гаранция”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама