Лечебната мощ на билките оживява в Музея по история на медицината във Варна

12:30, 23 юни 18 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тайнството и лечебната мощ на билките ще оживеят на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден ще се проведе на 24 юни (неделя) от 10.00 часа. Събитието е организирано от Медицински университет – Варна с подкрепата на фонд "Култура", на Община Варна. Входът е свободен.

Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и магически. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и е денят на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните възможности на растенията и оцелява в пустинята сред вълшебните природни треви. Вярва се, че всяка трева, набрана на Еньовден е лековита.

Разнообразна програмата обещават организаторите на празника, която ще продължи през целия ден до 16.00 часа и ще включва демонстрации, които ще разкрият тайнството на билките и приложението на лечебните растения, фолклорни танци, филми и лекции за българските традиции на Еньовден. 

Варненци и гостите на града ще могат да разберат от дипломирания ботаник от Факултета по фармация в МУ-Варна ас. Джени Чернева как да се берат, сушат и съхраняват билките, как да се използват в бита, козметиката и домашната аптека и какви лечебни продукти могат да се приготвят в домашни условия.

В няколко работилници ще се проведат демонстрации и беседи на различни методи за приготвяне на лечебни билкови продукти - билкови чайове, настойки, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи. Ще бъдат демонстрирани стъпките за хербаризиране на билки и различните начини на сушене на растенията, създаване на билкови торбички против насекоми и др.

Тайнството на българските обичаи и традиции за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доц. д-р Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще представи филма „Горската аптека". За доброто настроение ще се погрижат студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет–Варна.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама