Открива се „Варненско лято 2018“

11:00, 24 юни 18 / Култура 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грандиозен спектакъл с Александрина Пендачанска открива „Варненско лято 2018“. „Това съм аз!“ ще смеси документални кадри и живи изпълнения на българската оперна прима в емоционално предизвикателство за духа. 

Пендачанска носи Варна в сърцето си още от детските години и идва с огромно вълнение за днешния концерт от 20 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Той ще представлява един грандиозен спектакъл с включване и на кратки документални кадри, вплетени в мултимедийния проект на Найо Тицин. На този фон ще видим и чуем блестящата българска оперна прима, която тази година отбелязва 30-годишната си сценична дейност.

Пендачанска ще излезе на сцената с Варненската филхармония под палката на маестро Пиеро Романо от Италия и ще изпълни едни от емблематичните си арии от опери на Хендел, Росини, Маскани и Верди.

„Безкрайно съм благодарна и щастлива, че съм тук за откриването на Варненко лято", призна самата Пендачанска. "Моят дядо, който беше челист, имаше лозе на Виница и цели късове от Варна са запаметени по един много докосващ начин в моята емоционална памет. Това не е първото ми участие на „Варненско лято“. Спомням си, че през 1996 г., когато беше последното пеене на майка ми - Валери Попова, бях тук и изпълнихме „Стабат матер“ с хор „Дунавски звуци“ с Васил Арнаудов. Сега и двамата вече ги няма, но ние сме тук. И този концерт ще бъде почит и към нашите близки, но и към всички музиканти, които през 92-те години на фестивала са държали високо неговия дух“, допълни тя.

Фестивалът, който е първият в България и един от първите в Европа и света, сега е в своята достойна 92-ра година, с поглед към вековния юбилей. Сред акцентите в силната програма тази година се открояват още гастролите на Бигбенда на БНР и на Симфоничния оркестър на БНР, на камерния оркестър на фестивала на Юрий Башмет – East West Orchestra.

Шест ярки вечери ще има Варненската опера в Музикалното лято. На 28 юни в Летния театър ще видим мюзикъла „Зоро“ по музика на Джипси кингс. Постановка Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. На 4 юли е премиерата за Варна на „Пепеляшка“ от Росини, диригент Николета Конти, режисьор Екта Кара, с участието на Пабло Камесеийе и Валентина Куцарова. На 7 юли е „Тоска“ от Пучини с диригент Деян Савич, режисьор Кузман Попов с участието на Драгана Радакович, Милен Божков и Вук Зекич. 12 юли е премиерният ден на „Летящият холандец“ от Вагнер с режисьор Ивана Драготинович-Маричич по режисьорската концепция на Деян Миладинович с варненски изпълнителски състав. На 7 август ще гледаме за пръв път във Варна постановката на „Джоконда“ от Понкиели, диригент Григор Паликаров, режисьор Кузман Попов. 

Балетното изкушение в програмата е „Лебедово езеро“ на Чайковски с хореграфията на Мариус Петипа и Лев Иванов в редакцията на Сергей Бобров. Ще се включат и солисти на Държавния театър за опера и балет Крайсноярск.

Очертаващ се и като най-дългият български фестивал, ММФ „Варненско лято“ ще продължи и през август с кросоувър модула „На границата с класиката“, и през септември с изтънчената барокова и старинна музика. Ще завърши бравурно на 2 ноември с мега концерта на цигуларя виртуоз Ара Маликян в Двореца на културата и спорта.

Началото на концерта-откриване на фестивала е в 20 ч., по традиция със симфонична рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама