Четвъртото издание на Международния кинофестивал „Карантината” стартира тази вечер от 21 ч. и ще продължи до 14 юли на плажа пред едноименното рибарско селище „Карантината” във варненския квартал „Аспарухово”. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 67 късометражни филма в жанровете - игрален, документален, анимация, експериментално кино.

Селекцията е направена сред повече от 3500 филма от 118 страни. 

За поредна година „Карантината” дава път на млади кинотворци от цял свят. Много от авторите ще направят своя дебют на фестивалната сцена във Варна.Тази година ще бъдат показани филми от Малта, Сингапур, Мексико, Южна Корея, Иран, Малайзия, Бразилия, Исландия както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция и Италия. В програмата са и два български филма. 

Вече четири издания „Карантината” се организира и провежда изцяло и само на доброволни начала. Няма входни такси и не се продават билети. Организатор на събитието е школа "Дедал" Варна.

Международният кинофестивал „Карантината” е част от интернационалната фестивална общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво.

Стартът е с документалния филм „The Last Fisherman” от Великобритания. И тази година ще се спази традицията фестивалът да се открие с филм на екологична тема, разглеждаща проблеми, сходни с тези на рибарско селище “Карантината”.

Преди 4 години международният кинофестивал „Карантината” беше създаден с мисията да опази рибарското селище в кв. „Аспарухово” такова, каквото е и да го превърне в сцена за култура и изкуство, отбелязва БНР.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно