Детска площадка във Варна се превърна в магазин за дрога

16:35, 11 юли 18 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама младежи са предадени на съд затова, че държали с цел разпространение наркотици на детска площадка в кв. „Владиславово“, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

27-годишният Ст. Хр. и 22-годишният Р. А. ще отговарят за  държане с цел разпространение метамфетамини и марихуана. По-големият ще бъде съден и за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари и тютюн.

За база за разпространение на дрогата двамата младежи избрали беседка на детска площадка във варненския квартал. Ст. Хр. бил специализиран в разпространението на марихуана и метамфетамини, а Р.А. се занимавал основно с продажба на марихуана на наркозависими. В беседката подсъдимите скрили електронна везна и празни найлонови пликчета, а дозите приготвяли в домовете си. Мястото било известно на наркозависими младежи в квартала, които отивали във вечерните часове да си купят наркотици.

След сигнал до полицията на 23 август миналата година бил изпратен екип на Трето РПУ, докато в беседката наркодилърите си организирали празненство. Купувачи на дрога идвали, купували си от Ст.Хр. метамфетамини, а от Р.А. – марихуана, плащали за получените дози и си тръгвали.

Дошлите по сигнал полицейски служители били усетени от двете кучета, порода питбул. След като забелязали полицейското присъствие, част от компанията се разбягала. В беседката служителите на реда открили станиолени топчета и зелено-кафява тревиста маса в самозалепващи се пликчета.

Последвало претърсване в домовете на двамата, където били открити материали за разфасоване на наркотици, електронна везна, а в дома на Ст.Хр. бил намерен първокласен тютюн и саморъчно свити цигари, като стойността на стоките без бандерол според съдебно-оценителната експертиза, назначена по делото, било 602 лева.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Те са с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Ако бъдат признати за виновни, могат да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева за държането на високорискови наркотични вещества . За държането на акцизни стоки без бандерол, какъвто се изисква по закон, Ст.Хр. може да бъде наказан от съда с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до десеткратния размер на пазарната им цена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама