Най-големият исторически парк в Европа се строи край Варна (СНИМКИ)

13:00, 21 юли 18 25 701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият исторически парк в Европа ще бъде изграден на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „Исторически парк“ АД, обяви изпълнителният директор на дружеството Ивелин Михайлов. Окончателно целият обект трябва да бъде завършен до 2022 година, като вече се изгражда неговият първи етап. Очаква се „Исторически парк“ да бъде посещаван от туристите, идващи в България, но и да привлече допълнително гости от цял свят.

В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол показват как от родовообщинния строй се преминава към държавното управление. Като се започне още от най-ранните форми на организиран живот, чрез бита и културата ще бъде представена еволюцията на човечеството през периодите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички характерни техни белези или предмети от периода, включително най-старото обработено злато в света и първия открит жезъл – символ на царска власт.

Второто селище ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Това обхваща бронзовата и желязната ера. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, отделен тракийски тюрзис (дворец), военни помещения и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, за да могат да се видят погребаните заедно с владетеля коне с колесница. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог проф. Иван Маразов.

Третото селище ще е от Римската епоха, представена чрез античен театър, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн). Консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино.

Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по-малко страшно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благоденствие. Българите са били много мобилни и много добре организирани във военните действия. Бързо са се местели и бързо са изграждали жилища, в които да живеят. В селището ще се видят еволюцията на този тип жилища - от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска, обяснява Ивелин Михайлов.

Петото селище ще е посветено на Първото българско царство с пищна възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Консултант отново е проф. Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си.

Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство. В него ще бъде изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Консултант е специалистът по Второто българско царство проф. Хитко Вачев.

„Исторически парк“ е проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост. Блясъкът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място по достъпен за посетителите начин. В парка са предвидени две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически мотивирани занятия. Отделен детски кът с тематични игри и забавления ще подсигурява доброто настроение на най-малките. За да бъде пълноценно приключението, на разположение на посетителите ще бъдат ресторант с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти. При посещение туристите ще влизат през главния вход на парка, където ще им бъде предоставена възможност за участие в томболи с разнообразен награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безплатни атракции). След входа посетителите имат възможност да се отправят на историческа обиколка в древността – пеша или с атракционно влакче. Ще могат да разгледат в детайли зоните от този етап, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в различни интерактивни атракции и забавни игри, както и да се подкрепят с храна и напитки в едно от двете кафенета.
Вече са пуснати в продажба лимитирани серии клубна „Златна карта“ (80 000 бр.) и „Семейна златна карта“ (20 000 бр.). Чрез тях на гостите на парка се предоставят промоционални условия за следващи посещения, както и специална каса за по-бързо обслужване при влизане в ИП. Картата е поименна и позволява промопакетите да се използват единствено от нейния притежател. С нея той получава правото да ползва ценовите условия за вход от периода на неговото първоначално посещение. Всички притежатели на златни карти са включени в специална програма за лоялност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама