По-малко руски и скандинавски туристи очакват туроператорите

18:00, 18 юли 18 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи са били свързани основно с качеството на олинклузив почивките в по-нискокатегорийните хотели и с шумовото замърсяване, каза Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред БНР. Дори в курорт като Слънчев бряг основната част от туристите не са младежи за алкохолен туризъм, а все още има семейства с деца, и това, което трябва да се направи, е да се спазва законът в сегашния му вид, смята той.

Според Попов туристическият сезон няма да бъде толкова лош, но се очертава и не толкова добър, каквито са били предварителните прогнози на туроператорите. Ще има спад на руския пазар, а в началото на сезона – и на българските туристи заради лошото време. 

По-малкото руски записвания и на тези от традиционните пазари се дължат на връщането на Турция на активния туристически пазар, а с обезценяването на турската лира цените там сега са още по-конкурентни. По-малкото туристи от Дания и въобще от скандинавския пазар се обясняват с по-доброто време там – в Дания, например, има температурни рекорди за сезона.

След регистрирания силно изразен ръст от пазари като Полша и Прибалтика, с отварянето на Турция в най-оптимистичния вариант може да се очаква да се задържат бройките и нощувките от миналата година, отбеляза Димитър Попов.

Като положителен момент той открои заявката на основно британски нискотарифни превозвачи за летателни програми до Бургас и Варна, които ще започнат догодина. Това според Попов ще се отрази положително най-вече с удължаването на сезона и разнообразяването на типа почивка извън морската. Влиянието на големи първенства като световното по футбол върху преориентацията на туристите е пренебрежимо малко, допълни той. 

Западноевропейският пазар задържа тенденцията за търсене на олинклузив почивки. Основният проблем за българския туризъм остава сезонноста, затова трябва да се работи и за други пазари, които не са толкова сезонно зависими – например Близкият изток, обобщи Попов.

Българите ще пътуват основно към Гърция и Турция. Гърция е все по-предпочитана дестинация за българите. В началото на активния туристически сезон за българи и румънци потокът към Гърция и Турция ще се засили. Натрупване на автомобили и опашки по границите се очакват заради съвпадението с прибирането на гастарбайтерите, които пътуват основно за Турция. "Надяваме се, че Паспортната проверка и Митниците ще сложат допълнителен персонал и допълнителни гишета за обработка на преминаващите, иначе рискуваме опашки и часове да се виси по границите", коментира Димитър Попов.

Заради свръхпредлагането на леглова база и късия сезон хотелиерите не могат да наемат работници и работните места се заемат главно от студенти и хора в лятна ваканция, основно от Молдова и Украйна, каза още Попов.

Провеждането на европредседателството ни е имало положителен ефект за България. "Най-вече кратките пътувания към България, основно София като дестинация. България все повече се споменаваше. Някои хора за първи път чуха, че в България съществува туризъм извън Черноморието", посочи той.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама