Варненски родители създават нов модел училище

12:00, 22 юли 18 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов модел училище предстои да бъде открито във Варна. То е създадено по инициатива на родители-съмишленици в търсенето на качествено образование за децата си.

„Държавното образование е много необходимо, за да се осигури базова грамотност на голям брой хора, общностните училища са изключително важни в една демокрация, за да могат да отговорят на потребностите на определена общност от хора. Общностните училища са популярни в Италия, например”, коментира пред БНР, оперативният директор на новото училище Янина Христова.

Тя подчерта, че програмата покрива изцяло държавните образователни стандарти, но разликата ще е в това, че ще водят децата до знанието, а няма да им го дават директно, за да бъде усвояването по естествен начин. "Но това не е мястото, където спираме и казваме щом сме се научили да броим до 10 в първи клас приключваме дотук, напротив ние следваме децата, вкл. индивидуалното развитие на всяко от тях, така че да им дадем много хоризонти в развитието", разказа още Янина Христова.

Варненско Второ прогресивно училище получи лиценз от МОН на 13 юли т.г и следва модела на софийското, което е първото по рода си у нас.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама