Обучават завършващите ученици във Варна накъде да се ориентират в кариерата

18:30, 20 юли 18 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 60% от професиите, които ще се практикуват през 2030 година, в момента не съществуват, сочи доклад на компютърната корпорация Dell. Заради новите информационни технологии ще изчезнат много професии, но и ще се появят нови, някои от тях още през тази година. 

„Този процес се развива с изключителни темпове и младите хора не са подготвени за него, те нямат достатъчно информация“, споделят от Сдружение „Моят град“, които са автори на идеята за създаване на Иновативна обучителна програма в подкрепа на кариерното ориентиране на завършващите ученици от Варна, съобщава БНР.

Програмата ще бъде разработена в рамките на проект "Предприемачество и кариери на бъдещето" с финансовата подкрепа на Община Варна.

В програмата ще се включат 30 младежи от Варна, предимно ученици от 10 и 11 клас, на които им предстои да завършат средното си образование и да изберат професия. Неформалното обучение ще ги стимулира да търсят възможности за младежко предприемачество и кариерно развитие чрез нови професии, които се очаква да се наложат на пазара на труда в близко бъдеще. Ще ги научи как да направят умен избор на първо работно място и как да се подготвят за първото си интервю пред работодател. 

Програмата е иновативна с това, че поставя въпроса пред широка младежка аудитория за новите професии, които възникват в резултат от развитието на информационните технологии.

Ето защо организаторите на проекта ще разработят и наръчник „Как да избера своята професия?“, който ще се разпространи по време на Панорамата на средното образование във Варна.

Всички участници в проекта ще получат сертификат Youthpass за придобитите компетенции.

Иновативната обучителна програма ще бъде съставена с подкрепата на едни от най-добрите експерти по темата: известният анализатор Петър Ганев и кариерни специалисти от регион Варна и ще съдържа иновативни методи и инструменти за кариерно ориентиране.

Програмата ще бъде предоставена за ползване на средните училища във Варна и региона в подкрепа на кариерното ориентиране на завършващите ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама