Дивите къпини в Ардинско готови за бране по-рано заради дъждовете

12:00, 04 авг 18 25 1737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година, заради обилните дъждове, диви къпини, които са много разпространени в Ардинско, узряха по-рано. 

Дивата къпина е плод, познат още от древни времена, но и днес продължава да радва с лечебните си качества. Консумацията ѝ носи не само наслада заради специалния вкус, но и подобряване на здравословното състояние.

Дивата къпина, според билкарите, лекува простуда, болести на устната кухина, на дихателната и храносмилателната системи, помага при разширени вени, диабет. Тя съдържа захари, протеини, целулоза, пектинови и дъбилни вещества, органични киселини /лимонена, ябълчена/. Сладките плодчета са богати и на витамини А, С, В и РР.

От минералите най-добре са представени целязо, калций, фосфор, кобалт. Дивата къпина е източник на токофероли, които са жизнено необходими за развитие на плода в майчината утроба. Засилва имунната система и увеличава съсирването на кръвта.

Традиционно, дивите къпини се използват за приготвяне нажелета или сладка. Благодарение на своя богат състав и редица полезни свойства, намира широко приложение и в козметиката. Екстракти от него се добавят в състава на редица гелове, маски, кремове и шампоани. Плодът е изключително ценен за хора с проблемни коси и чувствителна суха кожа.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама