Мащабен ремонт на Шишковата градинка във Варна започва през есента

16:40, 02 авг 18 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По периферията на кръговото кръстовище ще има места за кратковременно спиране, но не и за паркиране. Пешеходните пътеки ще са повдигнати и на едно ниво с тротоарите. Това каза пред БНР ръководителят на проектантския екип арх. Жулиан Начев.

Местата за отдих на площад ''Екзарх Йосиф'' и по ул. ''Михаил Колони'' ще бъдат увеличени. Предвидено е и засаждането на 25 нови дървета.

С изцяло с нова визия ще бъде и чешмата с минерална вода. Тя ще е изработена много издържлив нов вид бетон, ще има няколко чучура, като проектантите предлагат за удобство водата да се пуска с настъпване на бутон на земята. Предвидено е ефектно вертикално ''водно огледало'' - водата ще се стича вертикално и ще циркулира подобно на декоративните фонтани, за да няма излишен разход, разказа още арх. Начев.

Кръговото кръстовище на Шишковата градинка ще има велоалея, която ще се спуска по ул. ''Михаил Колони'' към Морската градина. В момента в тази част на ул. ''Колони'' са паркоместа към синята зона, които ще бъдат преобразувани в двупосочна велоалея, уточни проектантът. Засега други подходи към велоалеята не са предвидени, поради липсата на концепция за изграждането й в общината. Но това тепърва предстои, а съществуващите асфалтови настилки по улиците ''Стефан Караджа'', ''27 юли'', ''Св.Климент'', позволяват полагането на маркировка, без промяна на ширината на платната.

Общата стойност на ремонта е общо 1 млн. 386 хил и 500 лв., от Оперативна програма ''Региони в растеж'' и съфинансиране от община Варна.

Проектът печели Първа награда в конкурс за благоустройство на зоната на Шипковата градинка, обявен през 2014 г. от община Варна. Проектантският екип е в състав арх. Жулиян Начев, арх. Калоян Димов и изследователят на Стара Варна Християн Облаков. Печели и заради това, че обозначава някогашната трета крепостна стена на града, която ''върви'' успоредно на днешната ул. ''27 юли'' и завършва в края на ул. ''Михаил Колони'', до Морската градина. По проект тя ще бъде обозначена със светеща линия.

Предстоящия ремонт е компилация между нашия проект и този за реконструкция на чешмата, който през 2014 г. Спечели втора награда. Негови автори са арх. Михаела Петрова и арх. Ирина Русанова, отбеляза още арх. Начев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама