Майки борят дрогата с индивидуални срещи, сбирки и дискусии

15:05, 16 юни 15 / Любопитно 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивското сдружение "Майки срещу дрогата" спечели нов проект, с който ще продължи срещите си с ученици, учители, специалисти и родители, сблъскали се с наркотичната зависимост. Това съобщиха създателките на сдружението Веселина Божилова и Елка Паникян.

Нови 4 срещи в различни градове в страната предстоят в рамките на проекта "Наркотиците: преживяно и осмислено". Финансирането е по програмата за подкрепа на НПО на Европейското икономическо пространство.

"До този момент сме правили подобни срещи, понякога по два пъти, в 21 града в България", сподели Божилова. По думите й смисълът на сбирките е да се сподели опита  през годините, да се подчертаят добрите практики, да окуражат родителите по места да се събират, защото самоподкрепата е много важна и дава добри резултати.

Проектът включва срещи в градовете Смолян, Кърджали, Казанлък и Асеновград. В Смолян вече е оказана организационна подкрепа от Общината и сбирката ще е на 19 юни (петък) от 19.30 ч. в залата на хотел "Кипарис Алфа".

"Призоваваме заинтересовани лица и институции от другите три града да ни се обадят, за да направим нещата по-успешни и полезни. Призоваваме и засегнатите родители от споменатите градове или да присъстват на срещите, или да ни потърсят след тях за индивидуални контакти", казват от сдружението.

"Асеновград е градът на амфетамините. В Смолян наркозависимите са с по-малък процент, точно затова сега е времето да се вземат превантивни мерки срещу по-нататъшен бум", каза Божилова. По думите й в Казанлък проблемът също е сериозен, а в Кърджали нивото е средно.

Лектор на срещите е и д-р Иван Добринов, който е психиатър, завеждащ на отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево. В момента неговото отделение е пълно и то с млади хоро около 18-годишна възраст.

В последните срещи на сдружението, проведени в Троян и Габрово, той представи и най- новата си презентация за актуалните дроги в момента- синтетиката.

От момента на своето неформално създаване, учредителите на сдружението осъществяват индивидуални срещи с родители, както и редовни сбирки всеки четвъртък от 18.00 часа в Пловдив ул."Арда" 9а. На тези сбирки обикновено присъстват не по- малко от 30 майки, понякога и бащи- сдружението е отворен тип, то винаги е готово да приеме и да помогне на родител, който има проблем със зависимо от наркотиците дете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама