Проучват възможностите за електробуси в градския транспорт на Пловдив

15:13, 16 юни 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Започваме разговори с компании, които имат пилотно електробуси в София, за да изчислим модела, който евентуално бихме могли да предложим на превозвачите за закупуване на такива автобуси и заплащане на километър пробег и в Пловдив." Това съобщи кметът Иван Тотев, след като днес даде старт на изграждането на системата за управление на градския транспорт и въвеждане на електронно таксуване.

Ако Общината реши да налага електротранспорта в града, ще се направи анализ колко струва един електробус, каква е цената на експлоатационния му разход за километър и ще се прецени доколко превозвачите ще могат да се мотивират да купят такива автобуси.

"Същото е и с мотивацията за инвестиране в автобуси с високи екологични класове. Примерно, ако определим цена на километър пробег за автобус с клас "Евро 4" 0.50 лв., а за "Евро 5" - 1.15 лв., компаниите сами ще предпочетат да купят по-екологичните коли", обясни Тотев. Той обаче е категоричен, че няма да прави градския транспорт отново общински.

Според градоначалника цената на пътуването с автобус в Пловдив ще се намали след въвеждането на новата система. Това ще стане, защото с времеви билет, който примерно струва 1 лев и позволява пътуване в рамките на един час, ще може да се сменят два, три или четири автобуса.

Отделно на базата на това, че с един билет ще може да се пътува в няколко автобуса, ще стане възможно да се оптимизира схемата и да се направят недублиращи се пътища на отделните автобусни линии с цел по-лесна смяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама