В Разград дискутираха ролята на институциите за ефективна подкрепа на жертвите на домашно насилие

16:21, 16 юни 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса на тема „Ролята на институциите за ефективна подкрепа на жертвите на домашно насилие” се проведе днес в хотел „Централ” в Разград. Събитието бе организирано от Центъра на НПО в лудогорския град като част от проекта „За силата на закона и гласа на жертвите на домашното насилие”, стартирал в средата на февруари с финансовата подкрепа на Министерството на правосъдието.

В проявата участваха представители на съда, прокуратурата, полицията, социални служби, местни и регионални власти, адвокати, представители на РИО на МОН, на учебни заведения и на неправителствения сектор.

Ръководителят на проекта Георги Милков съобщи, че са идентифицирани няколко основни характеристики при превенция на домашно насилие. Това са осигуряване на подкрепа на жертвите на домашно насилие, консултиране и психологически услуги, за преодоляване на идентифициран проблем с фокус върху домашното насилие и етническия профил на целевата група, разширяване на многообразието и териториалния обхват на социалните услуги, предоставяни в обществото, както и  сътрудничество и партньорство между ангажираните с проблема на домашно насилие институции. Милков отбеляза, че проблемите и предизвикателствата при превенция на домашно насилие на няколко. Преди всичко по думите му се повишава процентно латентността на домашно насилие, срамът и страхът на жертвите е предпоставка те да не търсят защита и подкрепа. Според експертите расте и броят на докладваните случаи на жертви на домашното насилие сред лицата от етническите малцинства и малките населени места. Това е установено при проведените мобилни приемни през месеците март и април. Сред възникналите проблеми още са, че лицата от малките и отдалечени населени места нямат необходимата информация за оказване на подкрепа, както и това, че специалистите и педагозите в учебните заведения не са достатъчно подготвени за реагиране при случай на домашно насилие. Като проблеми при превенция на домашното насилие Милков отчете и това, че в област Разград липсва официална статистика на жените и децата, които са жертви на домашно насилие и трафик, както и липсата на кризисен център в областта, който да предлага закрила и подкрепа на жертви от домашно насилие и трафик.

По време на дискусията началникът на Регионалния инспекторат на образованието Атанас Дончев да се организира обучение за класните ръководители как да разпознават признаците на домашно насилие при учениците. Той отбеляза, че не във всички училища има педагогически съветници и психолози, които да разпознават децата-жертви на домашно насилие, а и самите деца трудно споделят пред учителите за проблемите си.

Участниците в кръглата маса се обединиха около няколко ключови идеи и отправиха своите препоръки към институциите, които са представени в отворено писмо до министрите на вътрешните работи и на правосъдието, и до Общинския съвет в Разград.

Част от препоръките към Министерството на вътрешните работи е да включи всички заинтересовани институции и ангажираните с превенция на домашното насилие НПО в процеса на подготовка на Националната програма за превенция на домашното насилие за 2016 година, да осигурява навременна и адекватна защита на пострадалите и да работи за разкриване на кризисни центрове за жертви на домашно насилие във всички краища на страната за улесняване достъпа до защитена среда и подкрепа.

Посланията към Министерството на правосъдието са да увеличи възможностите на жертвите от домашно насили да ползват безплатна правна помощ и да разшири програмата за подпомагане на неправителствените организации, които работят по превенция на домашното насилие.

Препоръките към Общинския съвет в Разград, които приеха участниците в кръглата маса са местният парламент да приеме общинска програма за превенция на домашното насилие в общината, да създаде условия за разкриване на кризисен център в областния град, да увеличи ролята на местната власт в приложението на закона в общината за защита от домашно насилие и да участва активно в процеса на сътрудничество за превенция на домашното насилие.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама