Нараснал е броят на жилищата в област Русе

16:38, 16 юни 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на жилищата в област Русе е нараснал през 2014 г. в сравнение с 2013, сочат данни на Националния статистически институт. Процентът обаче е минимален – едва 0,1% повече са местата за живеене на домакинствата. Жилищните сгради в цялата област пък са 64 810, от които в градовете се намират 26 809, а в селата останалите 38 001.

Спрямо общия брой в страната, делът на обитаемите сгради в областта е 3,1% от всички. Преобладават тухлените с гредоред – над половината, след тях се нареждат отново тухлени, но с бетонна плоча и др. Панелните сгради съставляват над 80% от жилищните постройки в градовете, след тях са тези от стоманобетон – 55%, следват тухлените с бетонна плоча и най-малко са тухлените с гредоред.

Като общ брой преобладават жилищни сгради на един етаж, следвани от такива на два, след това са триетажните и накрая тези с от 4 до 9 етажа. На 10 и повече етажи са само 77 в цялата област и до една се намират в град Русе. Той е лидер и по отношение на общия брой жилища в областта – 60% от тях се намират в горемия дунавски град.

В област Русе преобладава броят на двустайните жилища, следвани от тристайните. На трето място са тези с четири и повече стаи и най-малко са едностайните домове. В градовете обаче се намират почти всички гарсониери и боксониери - 91,3% от цялата област. 84,1% от всички двустайни отново са в градовете, както и две трети от тристайните. Доста под 50% обаче е броят на четиристайните и по-големи домове, които са в градовете.

За град Русе статистиката е следната - 14% от жилищата са едностайни; 44.7% са с две стаи, а 31.8% - тристайни. Делът на многостайните жилища е под 10% (9.4%) и запазва нивото си от периода 2012-2013 година.

По общини най-много едностайни жилища има в община Русе, а най-малко в общините Борово и Ценово. Многостайните са най-малко в община Русе и най-много в община Борово.

Въпреки че в град Русе преобладават по-малките домове, тук са най-много хората, които обитават един апартамент. В селата по-малко хора се ширят на по-голяма площ, сочи още статистиката.

95,9% от жилищата в област Русе принадлежат на физически лица. Средната жилищна площ на човек от населението в областта е 28 кв. м., като за градовете тя е 25.3 кв. м., а за селата 37.3 кв. м.

Малко над една трета от жилищата в област Русе имат висока степен на благоустроеност – освен електричество, водопровод и канализация, те притежават и изградена инсталация за централно или местно отопление (парно или газ).

Има обаче и жилища без никакви удобства, но те са малко - 0.1% от всички домове в областта нямат нито електричество, нито водопровод нито канализация. 91 от неблагоустроените домове са в градовете на областта, а 71 – в селата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама