Служители на БНР с апел към протестиращите си колеги да проявят разум

16:40, 16 юни 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителите на непротестиращите в БНР отправиха апел за повече разум към колегите си, които искат оставката на Радослав Янкулов. Това стана пред Съвета за електронни медии на редовното му заседание днес.

Публикуваме цялото обръщение на непротестиращте служители на радиото без редакторска намеса.

Достатъчно дълго чакахме една част от нашите колеги да подходят с разум и уважение към медията с най-високо доверие в обществото – Българското национално радио и да преустановят използването на ефира за лични цели, тъй като по този начин уронват престижа на институцията.

Като представители на над 700 от работещите в БНР, които не протестираме, апелираме към протестиращите си колеги да приемат поканата за конструктивен диалог на ръководството и до края на седмицата да седнем на една маса. Това е вътрешен проблем, който ние можем да решим заедно и е крайно време да спрем разрастването на конфликта извън радиото.

Протестиращите ни колеги се опитват да изместят акцента и от чисто икономически проблем, свързан единствено с намаляване на възнагражденията в радиото, да го прехвърлят към необосновано настояване за оставка на ръководството без сериозна аргументация за това.

Припомняме, че решението на УС на БНР да изпълни изискванията на Закона за държавния бюджет и ПМС № 8 на МС от 16 януари 2015 г. за намаляване на 10% на разходите за персонал чрез редуциране на допълнителното материално възнаграждение и чрез намаляване на извънтрудовите възнаграждения на служителите на радиото, е обсъждано нееднократно в рамките на три месеца с всички служители в БНР и е взето предвид тяхното мнение.

Ние всички подкрепихме това решение на ръководството като единствения възможен вариант, за да не се допуснат съкращения на служители в медията и намаляване на заплатите. Другата алтернатива щеше да доведе до масови съкращения на служители, а нито един от нас не желае това.

Ето защо недоумяваме за причината на протеста. Още повече че ръководството на радиото изпълни исканията на протестиращите колеги до този момент и стартира независим външен одит за анализ на трудовите процеси в радиото, както и поиска окончателния доклад на Сметната палата за финансовото управление на БНР, инициира и допълнителни проверки на АДФИ и НАП.

Професионално е да се изчака приключването им и едва след като се вземе предвид становището на компетентните институции, да се правят обвинения и манипулации. 

Припомняме и че Съветът за електронни медии в края на май официално изрази мнение, че не са констатирани нарушения в дейността на БНР, съобразно Закона за радио и телевизия, както и на задълженията, възложени в Договора за управление на генералния директор на БНР.

Не само това, ние добавяме, че през последните две години работа на този ръководен екип имаме повишаване на рейтинга на програмите, запазване високото ниво на общественото доверие в медията, оптимизиране на структурите на институцията и финансово стабилизиране на медията. 

Ние нямаме конфликт с протестиращите колеги и сме убедени в техния професионализъм, че ще приемат предложението на ръководството за конструктивен диалог, за да спрем уронването престижа на националното радио."

Представителите на непротестиращите в БНР, които застанаха зад обръщението бяха Анелия Торошанова, програма Христо Ботев, Кирил Николов, дирекция „Техника“, Огнян Първулов, Радио Видин, Митко Димитров, Радио София, Таня Казанджиева, Радио София, Слетлана Янчева, Радио София, Румен Райчев, диригент на СХ на БНР, Елица Доцева, ИТ отдел, Светла Велкова, дирекция Финанси, Лъчезар Михайлов, дирекция Техника, Ани Михайлова, радио България, Антоанета Ковачка, радио България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама