Община Бургас ще плати на БДЖ 28 000 лева заради гардероб

17:01, 16 юни 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Бургас ще трябва да изплати сумата от 28 542 лева на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД заради това, че по време на ремонтни дейности около новата сграда на автогара „Юг” е премахнала гардероб на държавния превозвач. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, входирана до Общински съвет. Сумата е определена в извънсъдебно споразумение, постигнато между двете страни и трябва да бъде одобрена от Общинския съвет по спешност на предстоящата сесия.

От докладната на кмета Николов става ясно, че въпросният гардероб на БДЖ попада в обсега на новостроящата се автогара „Юг” и върху продължението на пешеходната зона на улица „Александровска”.

Недвижимият имот на Държавната железница, т.нар „жп гардероб” е със застроена площ от 110 кв.м , на един етаж. С цел безпрепятственото и бързо реализиране на проекта за автогарата, Община Бургас е издала заповед за премахването на гардероба по чл. 195, ал.5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Собственикът на гардероба - БДЖ обаче е обжалвал въпросната заповед пред Административния съд в Бургас. Така се е стигнало до извънседебно споразумение, според което Община Бургас се е съгласила да обезщети БДЖ. За да бъде прекратено съдебното производство общината трябва да заплати на ответната страна сумата от 28 542 лева, колкото е данъчната оценка на имота.

Докладната ще бъде гледана в края на месец юни в Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама