Ансамбъл "Тракия" събира артисти от различни поколения в Пловдив

17:12, 16 юни 15 / Любопитно 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорен ансамбъл "Тракия" събира танцьори, певици и музиканти от различни поколения на концерт в Пловдив. Ансамбълът кани всички артисти, преминали през неговите редици, в една своеобразна "Среща на поколенията", която ще се проведе на 2 август 2015 г. от 20.30 часа на сцената на Античния театър.

"Покана отправяме и към най-верните ни приятели от всички кътчета на земното кълбо", казват организаторите. Концертът в Града под тепетата е по повод 40 години от първата премиера на "Тракия", а входът за "голямата среща" е свободен.

Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата и от 01.01.1999 година е към Община Пловдив.

Творческият облик на "Тракия" е създаден от проф. Кирил Дженев. Той е основоположник на фолклорната хореография у нас, създава повече от 100 танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници.

Ансамбълът се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан Мутафчиев, проф. Николай Стойков, проф.Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова и много др.

Години наред "Тракия" е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама