Велополицаи ловят наркомани и вандали в Морската градина (снимки)

17:13, 16 юни 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районът около Делфинариума, Топлата вода край Офицерския плаж и неосветените алеи са най-опасните места в Морската градина. За това предупредиха пред Topnovini.bg варненски полицаи, които от началото на месеца патрулират в парка с велосипеди.  

На 16 юни инспекторите от ІІ РУП Добромир Панев и Стефан Петров карат осмия си наряд в парка, който е започнал в 10 часа и ще продължи до 22 часа. Службата изглежда сладка – караш колело в Морската два дни, след което почиваш още толкова. Двамата униформени отговарят за парковата територия на север от Летния театър. В историческото ядро кръстосва друг велопатрул, от състава на І РУП.

Добромир Панев и Стефан Петров казват, че усещането да си велополицай не се различава особено от това да си на мотор, в автомобил или на крака. "Задълженията са едни и същи, както и естеството на работата", споделя инспектор Панев, който е в системата на МВР от 2 години, но за първи път има удоволствието да бъде велополицай.

За разлика от колегите си от моторизираните и пеша-патрулите, колоездачите под пагон се носят в далеч по-комфортни униформи, състоящи се от спортни обувки, шорти, тениска и шапка. На кръста си имат чантички, в които съхраняват зачислените им пистолети и боеприпаси, а до тях са белезниците и радиостанциите. 

Най-честите нарушения на обществения ред, на които се натъкват велополицаите в отговорната им територия, са употребата на наркотици и алкохол, както и трошенето на парково имущество. Колоездачите под пагон са много добре инструктирани от по-старите си колеги и имат специално предначертан маршрут, който обхваща местата, където по принцип се събират наркомани, алкохолици и представители на кримиконтингента.

Последно велополицаите хванали ученици да пушат трева в добре дегизирана "поста" (виж снимките) пред сградата на Природо-научния музей. След "напушването" младежите се канели да отидат на плаж, но внезапно се озовали в ареста на ІІ РУП. Сигнали за кражби и скандали валят редовно от Топлата вода на крайбрежната алея, а заради зачестилите джебчийски набези двамата униформени въртят педалите до Делфинариума преди всяко представление.

Нито един нарушител досега не е успял да избяга от велопатрулите, които са в постоянна връзка с колегите си от другите оперативни звена на МВР и при необходимост могат да си сътрудничат. Като най-голям минус на Морската градина, от гледна точка на сигурността, колоездачите под пагон отчитат липсата на видеонаблюдение, което да спомага в превенцията и разкриваемостта на престъпността.

Велополицаите ще кръстосват парка до края на август, но при добро време и удължаване на сезона, службата им може да продължи и през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама