Работник хвърля археологически находки от строежа на "Сердика"

17:41, 16 юни 15 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителен работник хвърля каменни блокове, които вероятно са част от археологическите останки, по време на работния си процес на строителните дейности по „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, споделя гражданската интернет инициатива „Спаси София“. Дейността на работника е заснета във видео.

Случката става през високия над пет метра зид, като по този начин уврежда не само каменните блокове, но и археологическия слой, върху който те падат.

От „Спаси София“ се свързват с Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата, а на територията на област София - град има само един инспектор, който в този момент е бил в командировка. От министерството са обяснили, че не могат да предприемат действия, докато инспекторът не се завърне.

„Обърнете се към органите на реда, ако смятате, че това действие застрашава човешки животи“, обяснява човек, който е вдигнал телефона, при позвъняване от единствения инспектор по опазване на културното наследство за София – град Александър Трайков.

Когато от „Сподели София“ отвръщат, че човешки животи не са застрашени, но културното наследство се руши активно, им отговарят: „Нищо не мога да направя“ и ги съветвата да изпратят писмо до министерството.

„Българските институции изпитват почти фетишистка любов към бумащината“, изразяват своето възмущение в сайта си „Сподели София“.

Във внесения от тях сигнал до Инспектората по опазване на културното наследство, с копие до министъра на културата Вежди Рашидов и столичния кмет Йорданка Фандъкова, настояват за спешни мерки, които да гарантират санкционирането на подобно отношение към хилядолетната българска история и предотвратяването му в бъдеще.

Проектът очевидно включва и изграждане на помещения върху единствената оцеляла секция от Декуманус Максимус, констатира гражданската интернет инициатива.

„Време е институциите, занимаващи се с и влияещи на градската среда, да престанат да се изживяват като събирателен пункт за използвана хартия и да станат активни в следенето и контрола на обектите, които извайват облика на столицата ни“, споделят в сайта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама