Учим се от Италия как да използваме ефективно велотранспорта

17:45, 16 юни 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Италианският транспортен икономист Косимо Чифи пристигна в София, за да презентира проект, който е ориентиран към подобряване на велологистиката и транспорта в големите европейски градове.

Пред София Topnovini.bg Чифи обясни, че велологистиката в Италия е една от най-прогресивните услуги в последно време.

„Тя обяснява как могат да се използват велосипеди и триколки за доставки от големи търговски фирми, от доставчици или хора, които работят в областта на услугите. Това се прави за подобряване на този аспект в сферата на бизнеса и за подобряване на транспорта в града“, обясни икономистът.

По думите му, този тип транспорт е предпочитан от над 50 големи компании за доставки и такива, които предлагат пощенски услуги. Само в Милано вече 10 големи корпорации също използват основно колела, за да извършват търговската си дейност.

„Изключително важно е да насърчаваме хората, дали в София, дали в Италия или в цяла Европа, да използват все повече велосипеди за доставка на стоки и услуги. Това е важно, защото ще подобри околната среда и ще подобри начина на живот във всеки от европейските градове“, обясни Чифи.

Той добави, че този превоз вече е официален в цяла Италия. По думите му, хората там все повече започват да използват карговелосипеди.

„Ползват ги за пощенски услуги. Трябва да отбележим, че този тип транспорт е популярен и в други страни в Европа, като Швеция например. Там масово цели семейства го използват, за да пазаруват или да разнасят стоки в града. В Испания също става все по-популярно. Над 70 компании използват колела за куриерски услуги и за пренасяне на стоки“, добави той.

Чифи обясни, че в България вече има град, който се е възползвал от предложенията на проекта за велологистика.

„Пловдив е първият град, който се възползва от нашите препоръки. Предполагам, че там вече има компании, които прилагат на практика велологистиката“, каза още транспортният икономист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама