Дават кеш на военните сами да си купуват храна

17:48, 16 юни 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На военнослужещите, които са на дежурство или дават наряд, ще бъде изплащана стойността на един храноден, съобщиха от Министерството на отбраната. Така за момента военното ведомство е решило да се справи с изтичащите договори за фирмите за доставка на хранителни продукти „Чех-Йосиф Новосад“ и „Панда И.П.“

По време на учения, полеви занятия, както и при изпълнение на дейности със специфичен характер с участието на по-голям брой хора и надвишаващи един работен ден, храненето ще се организира чрез столовете за обществено хранене, разгърнати във военните формирования. Те имат щатен кухненски персонал, който може да изпълни такъв тип задача при организиран строг контрол на качеството на доставяните хранителни продукти, казват от ведомството.

"След внимателно преглеждане на казуса Агенцията за обществени поръчки, както и Дирекция „Правно-нормативна дейност“ на Министерството на отбраната не препоръчаха продължаването на досегашните договори. Така до провеждането на новата процедура по Закона за обществени поръчки и сключването на договори с изпълнители за доставка на хранителни продукти, войсковото хранене ще се осигурява по описаните начини. Това не е прецедент в Министерството на отбраната. Подобни мерки са предприемани през предишни години в периоди на обжалване на обявена обществена поръчка. Този начин на осигуряване на войсково хранене се възприема добре от военнослужещите, което беше заявено и по време на срещи с министъра на отбраната Николай Ненчев през последните дни", съобщават от Министерството на отбраната.

Според тях забавянето в обществената поръчка идва от сложността и обхвата й. Необходимостта от доставка на хранителни продукти на военните формирования, разположени на територията на цялата страна, както и от специфичните нужди и изисквания към хранителните продукти и тяхното приемане, създава основната трудност. Обхватът  се доказва и от факта, че през изминалите три години за доставка на хранителни продукти от фирмите „Чех-Йосиф Новосад“ и „Панда И.П.“ са разходвани приблизително 20 млн. лв. Освен това са настъпили и промени в Закона за обществени поръчки, според които трябва да се определят технически спецификации на доставяните стоки, а за близо 90% от хранителните продукти няма определени стандарти. Това налага да бъде направено сериозно проучване на предлаганите продукти на пазара и тяхното качество.

В Министерството на отбраната е сформирана работна група за изготвянето на документацията на обща обществена поръчка за доставката на хранителни продукти за военните формирования от Българската армия и за Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Предстои обявяването на новата обществена поръчка в съответствие с изискванията на ЗОП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама