Бракониерски мрежи давят делфините по варненското крайбрежие

17:56, 16 юни 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незаконни мрежи, поставени от рибари на дъното на Черно море, са причината за зачестилите случаи на изхвърлени от морето мъртви делфини. В никакъв случай обаче не може да се говори нито за бум на смъртността, нито за умишлени убийства на бозайниците, заявиха за Topnovini.bg от РИОСВ – Варна.

Делфините имат нужда да си поемат въздух на всеки 8-12 мин., обясниха експертите. Попаднат ли в дънна мрежа за улов на калкан, те се оплитат и се давят под водата. Когато рибарите изкарат мрежите си на повърхността и видят заплетен делфин, се налага да отрежат перките му, което създава впечатлението, че бозайникът е бил убит, разясниха екоексперти по повод публикация в Topnovini.bg със заглавие "Труп на тежко ранен делфин изхвърли морето на варненския плаж".

От РИОСВ са категорични, че не може да се говори за бум на мъртвите делфини по варненското крайбрежие и подчертаха, че по няколко подобни случая има всяка година. Сред тях не е доказано нито едно убийство, което обаче може да се установи само ако тялото е в начален стадий на разлагане.

Според Закона за биологичното разнообразие всеки открит мъртъв морски бозайник от защитен вид, каквито са афалината и муткурът, трябва да бъде оставен на място, докато не пристигне екип на екоинспекцията. След като се установи причината за смъртта и се състави протокол, общинските власти са тези, които трябва да разпоредят трупът да бъде извозен до екарисажа.

От началото на годината в РИОСВ са постъпили 15 сигнала за мъртви делфини, а откритите тела са 9. Загиналите морски бозайници са от трите вида, които се срещат в Черно море: афалина, муткур и обикновен делфин.

От екоинспекцията подчертаха, че за да бъде решен проблемът и интелигентните морски бозайници да не загиват нелепо, трябва да се използват така наречените "пингъри". Това е пилотен проект, който до този момент е реализиран в акваторията на Каварна и Балчик, но няма как да обхване бракониерските мрежи, за конфискуването на които отговаря Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама