Започна приемът на документи за кандидатстване след седми клас

18:04, 16 юни 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес до 19 юни седмокласниците трябва да подават заявления за участие в първо класиране за прием в профилираните и професионалните училища и паралелки. Това става след успешно положени изпити от националното външно оценяване, напомнят от Регионалния инспекторат по образование в  Сливен.

В Сливен заявленията се подават в Трето училище „Д-р Иван Селимински“, а в Нова Загора в НУ „Любен Каравелов“.

За участие в приема се подават заявление за участие в класиране с подредени желания - заявлението е по образец и се попълва на място в училището-център.

Кандидат-гимназистите трябва да присъстват при подаване на документите, тъй като се изисква и техен подпис.

Прилагат се и копия на удостоверението за завършен VII клас, на служебната бележка с оценките от положените приемни изпити, на медицинско свидетелство, издадено от личния лекар на ученика, ако той кандидатства за специалност в професионалните училища, на документ, издаден от МОН, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ и на трето място на националните кръгове на олимпиадата по български език и литература и на олимпиадата по математика. Представя се и служебна бележка, издадена от МОН удостоверяваща, че ученикът е включен в окончателния състав на националните отбори, определени за участие в международни олимпиади, по съответния учебен предмет.

След обявяване на резултатите от първия етап на класирането – до 25 юни, приетите ученици се записват в училището, в което са класирани в периода от 26 до 30 юни

Кандидат-гимназистите, които не са удовлетворени от класирането си на първи етап, подават в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап. Това става също в дните от 26 до 30 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание.

 За неуспелите да се класират и за неудовлетворените от втория етап на класирането ученици, има възможност за участие в третия етап на класирането. За него от 10 до 14 юли ще се подава ново заявление в училището-гнездо, в което желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата. Свободните места трябва да бъдат заети до 28 юли. Кандидатите ще получат подробна информация от директорите на приемащите училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама