Труден сезон очаква туристическият бранш по северното Черноморие

18:56, 16 юни 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като труден за бранша определи предстоящи туристически сезон по Северното Черноморие Димитър Димитров, председател на Браншовата асоциация на хотелиери и ресторантьори за Североизточен регион. Според него, Лято 2015 ще бъде сезонът „Ласт минит”. Това се обяснява с руския пазар. „Там тенденцията е за малко повишаване на записванията. Да се надяваме, че юли и август ще може да отчетем плюсове към записванията на руски туристи“, каза Димитров. Той подчерта, че при всички останали пазари има завишение на туристите, основно за Полша, Чехия, Румъния и България.

Неговата преценка е, че отмарящите по Южното ни Черноморие северни съседи ще са по-малко за разлика от Северното, където прогнозите са за ръст. Според него, още е рано да се говори за индийски пазар, тъй като сега се поставя начало на отношенията отстрана на Министерството на туризма.

Според Димитров, сериозен проблем това лято ще има за курортното село Кранево.

председателя на Браншовата асоциация на хотелиери и ресторантьори най-слаб ще е сезонът за село Кранево, където детският туризъм ще отчете много драстичен спад на руските туристи. Водят се преговори за осигуряване на държавни субсидии да почиват у нас деца от Словакия, Русия, България. Той отказа да говори в цифри, тъй като разговорите продължават. Официално сезонът започна с около две седмици закъснение, обектите са отворени и очакват туристите, обобщи още Димитър Димитров.

„Кранево ни е проблем. Там ще отчетем драстичен спад на руски туристи. Към момента не мога да кажа някакви цифри, тъй като все още текат разговори, за да може да дойдат децата. Коридорите са осигурени. С Министерството на външните работи има уговорени нощувки на децата в Словакия. Но, има друг момент, че държавата Русия дава субсидия на децата, които са орязани и в момента положението е 50:50. Текат разговори в бранша, за да могат по някакъв начин да компенсират тези субсидии за руските деца“, обясни браншовикът.

Той посочи, че в област Добрич официално туристическият сезон вече стартира, като тази година има закъснение с около 14-15 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама