Раздор в Реформаторския блок заради кандидата им за шеф на БНБ

18:57, 16 юни 15 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Раздор в редиците на Реформаторския блок заради номинацията им за управител на БНБ Бисер Манолов. Това научи София Topnovini.bg от свои източници.

Манолов бе предложен за поста от Изпълнителния съвет на Движение „България на гражданите” (ДБГ). Днес трябваше да бъде взето общото решение от парламентарната група на блока дали той да бъде номиниран от името на коалицията или не.

До обща позиция така и не се стигна, тъй като Народното събрание удължи работното си време по време на извънредното си заседание, на което се гледат измененията в Закона за здравното осигуряване.

Приближени до РБ обявиха пред пред медията ни, че процедурата е безсмислена, тъй като вече всичко е предрешено. Според тях, мястото на  настоящи шеф на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров ще заеме номинираният от ГЕРБ Димитър Радев. Други пък обясниха, че целта на ДБГ е да „наместят” свои хора навсякъде.

Неофициално от БСП също потвърдиха пред София Topnovini.bg, че ще гласуват „за” Димитър Радев. Аргументите им са, че все пак ГЕРБ са мандатоносителите и са длъжни да поемат отговорността за държавния пост.  

ДПС все още нямат позиция по този въпрос, но неотдавна съобщиха, че нямат претенции нито за управител, нито за подуправители в БНБ.

Радев ще бъде подкрепен и от АБВ, научи София Topnovini.bg.

Разбира се, преди всичко това да се случи, Иван Искров трябва да подаде оставка. Той неколкократно бе заявявал, че е готов по всяко време да напусне народната банка, стига да му бъде намерен заместник.

Патриотичният фронт също предложи експерт, който да поеме управлението на държавния трезор – Григорий Вазов.

В кулоарите на парламента се носят слухове, че кандидатите на ПФ и РБ ще заемат длъжностите на подуправители в БНБ. Това ще бъде като компенсация за подкрепата им за Димитър Радев.

Припомняме, че парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание промени в закона за БНБ.

С тях се отменя една алинея от сега действащия закон, според която при предсрочно прекратяване на мандата на някой от ръководството на централната банка, заместникът му само довършва мандата.

Иван Искров ще заема поста най-късно до 10 октомври тази година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама