Плащаме здравни вноски за 5 години назад

19:58, 16 юни 15 / Политика 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички български граждани ще трябва да са платили вноските си за здравно осигуряване за пет години назад, за да могат да се лекуват безплатно, реши Народното събрание. Досега този срок бе три години. Предложението бе бурно дебатирано, но в крайна сметка одобрено от 96 депутати, като против гласуваха 19, а трима се въздържаха. Първоначалната идея на здравния министър д-р Петър Москов бе срокът да е 15 години.

БСП предложиха той да остане 36 месеца. “Които са могли да ги платят, са ги платили. Има и едни 200-250 000, които отказват да участват в здравноосигурителния модел и там НАП не си е свършила работата”, каза д-р Емил Райнов от Столетницата.

“Едва ли има някой в залата, който е "за" това българските граждани да не си плащат здравните вноски, ако разполагат с доходи, с които да го правят. Но има едни 156 000, които са трайно безработни. Това са хора, които нямат възможността да платят 1008 лева без лихвите, за да могат отново да влязат в осигурителната система”, каза от своя страна и д-р Хасан Адемов от ДПС.

“Нямаме право да продължаваме да стимулираме некоректните платци в солидарния модел”, контрира ги Димитър Байрактаров от “Патриотичния фронт”.

“ Този подход не е добър и няма да върне доверието. Той няма да накара хората да си плащат вноските, тъй като има много голямо недоверие към системата. Така човек по-добре да си събира парите и като има нужда - да ходи да си плати. Против сме тая работа”, заключи председателят на БСП Михаил Миков.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов внесе уточнение, като посочи, че и сега всички трябва да си платят вноските за последните пет години, тъй като това е записаният срок на давност в ДОПК. Но само последните три години имат значение за здравните права.

В следващата половин година всички граждани, които имат пропуски в последните три години и не са здравно осигурени, ще могат да си платят само за последните 36 месеца и да си върнат правото за безплатно лечение.

Депутатите решиха още да разделят на два пакета дейностите, заплащани от НЗОК. Именно това бе и един от най-спорните моменти. В първия пакет, наричан основен, се включват всички “социално значими заболявания”, причиняващи 95% от инвалидността у нас. За тях пациентите няма да плащат. Във вторият, наричан допълнителен, ще се разчита на допълнителното здравно осигуряване и при тях ще има планов прием.

Срещу точката бяха от БСП и ДПС. Джевдет Чакъров от Движението заяви, че партията ще сезира “всички необходими органи, ако се приеме това поделяне”, тъй като “делението на парите за здраве представлява и деление на обществото”. Мая Манолова (БСП) пък атакува министъра, като предложи Министерски съвет да решава кои дейности в кой пакет да влезе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама