Половината българи подкрепят задължителното и електронното гласуване

20:04, 16 юни 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Половината от всички пълнолетни българи твърдят, че биха гласували с „да“ за задължителното гласуване, а малко под една трета са против. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл” по въпросите на референдума внесен от президента – дали гласуването да е задължително, електронно и дали да има мажоритарно избирани депутати.

Очаква се допитването да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври.

 Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против, а останалите се колебаят. Половината от българите обявяват, че биха гласували с „да“ на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват. Въпросите са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума.

Проучването е  проведено в периодa от 29 май до 4 юни сред 1010 пълнолетни български граждани в цялата страна. Данните на практика повтарят картината, която „Галъп интернешънъл“

На въпрос „Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?“ 56% от всички респонденти декларират, че биха участвали.

Реалната активност обикновено остава под декларираните нива, уточняват обаче от „Галъп”. Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар и прагът за валидност (гласувалите на последните парламентарни избори) да остава трудно достижим, смятат анализаторите от агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама