РУ организира международна среща и конференция в Ирландия

06:52, 23 юни 15 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 23 юни, група преподаватели от Русенския университет, водена от ректора чл.- кор. проф. дтн Христо Белоев, заминава за столицата на Ирландия- Дъблин, където ще се проведе третата среща на членовете на европейската тематична мрежа „БЪДЕЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ ПО КОМПЮТИНГ. КАК ДА ПОДПОМАГАМЕ УЧЕНЕТО ПО ВСЯКО ВРЕМЕ И НА ВСЯКО МЯСТО“, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

В мрежата са включени 67 университета и фирми от 35 европейски страни. Координатор на европейския консорциум е Русенският университет. Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура към Европейската комисия класира проекта на 1-во място в групата от общо осем европейски тематични мрежи, одобрени за финансиране през 2013 г.

Темата на проекта е в пълен синхрон с инициативата на Европейската комисия за отваряне на образователната система чрез новите технологии, в съответствие с която на всеки трябва да се даде възможност да учи по всяко време и на всяко място, с помощта на всеки преподавател и с използване на всяко крайно устройство – компютър, лаптоп, таблет или смартфон.

Тази инициатива стартира през м. септември 2013, т.е. след написването, изпращането и одобряването на проектното предложение на Русенския университет, което на практика означава, че авторите на проекта и целият европейски консорциум са „с една идея напред“ в развитието си. На срещата ще присъства посланикът на Р България в Ирландия, Негово Превъзходителство Бранимир Заимов.

Чл.-кор. проф. Белоев ще има делова среща с президента на Дъблинския университет, проф. Брейн Мак‘Грейт, с когото ще подпишат рамков договор за сътрудничество. Проф. Белоев ще открие и шестнадесетата по ред международна научна конференция по КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ CompSysTech’15.

Пленарни доклади ще изнесат проф. Ярослав Покорни от Пражкия университет, Чехия, проф. Валери Маринов от Държавния университет в Дакота, САЩ и проф. Рори О‘Конър от Дъблинския университет. Учени от различни страни ще изнесат близо 50 доклада в 3 секции. Най-интересните доклади ще бъдат наградени с кристалния приз THE BEST PAPER. Конференцията се провежда под егидата на световната Асоциация по компютърни машини.

През трите години на проекта за бъдещото образование и обучение по компютинг Русенският университет ще организира общо 6 международни научни конференции, всяка от които ще се проведе в някоя от страните- партньори, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

Издатели на сборниците с доклади на тези конференции са Асоциацията по компютърни машини и Организация на инженерите по електротехника и електроника, като самите доклади се индексират от SCOPUS. Това неминуемо ще доведе до утвърждаване на университета като координатор на мащабни европейски проекти и организатор на престижни международни научни прояви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама