Златни ябълки и амулети за късмет ще получат гостите на „Белите нощи на Разград”

07:25, 23 юни 15 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Златни ябълки и амулети за късмет, здраве и берекет ще получат гостите на започващия днес фестивал на недвижимите паметници на културата „Белите нощи на Разград”. По традиция културното събитие се провежда всяка година на 23 и 24 юни, съобщи директорът на дирекция „Култура, туризъм и спорт” Цветана Бенонова.

През първата „бяла нощ” артисти от всички културни институти на Разград оживявят местата, чрез различни видове изкуства, за да покажат живият дух и традиции на града, а втората „бяла нощ” е посветена на археологически резервит „Абритус”.

Началото на двудневните културни прояви ще бъдат поставено от 18 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” с откриване на експозицията „Съкровищата на Разград”. Тя ще представи всички награди на млади таланти, получени от участието им в престижни национални и международни конкурси.

Художествената галерия ще представи и новоекспонираната Торинска зала, където ще бъдат подредени 40 творби на разградския художник Максим Цанков.

Традиционно в къща-музей "Станка и Никола Икономови" ще се състои среща с автограф, като тази година гост ще е писателката Красимира Кубарелова. Срещата започва от 19.20 часа и ще мине под наслов „Традиции и съвременност на българската литература”. Гостите на къщата-музей ще имат възможността да разгледат и изложбата на възрожденски книги, учебници и помагала, включително и оригиналните издания на Никола Икономов "Земеделие" и на Станка Николица Спасо-Еленина "Две приказки за жените и за Аза человекомразеца".

В 20.30 ч. в двора на къщата музей „Анание Явашов” младите таланти от младежката театрална формация „Импулс”ще забавляват гостите и жителите на града с постановката „Цили-вилизация”- усмивките на стария Разград, а за посетителите ще бъде отворена и постоянната експозицията „Разград - спомени за стария град”.

Програмата в Етнографския комплекс, която започва в 21.40 часа ще премине под мотото „Златната ябълка - мечтаното непостижимото…”. Тук ще бъдат представени Еньовденски ритуални практики и наричания, а всеки гост на музея ще получи амулет с наричане - трилистна детелина, съчетан с боб - за здраве, късмет и берекет. Преди да минат под еньовския венец момите пък ще получат специални еньовденски китки и златни ябълки, с пожелание да се задомят успешно и с любов.

В къщата-музей „Димитър Ненов” разградчани ще се запознаят с унгарската култура и традиции. Проявите започват в 22.50 часа и ще преминат под мотото „Здравей Унгария, обичам те”. Гостите на културната институция ще могат да разгледат фотоизложбата на Жолт Сабоки „Крепости в Карпатския басейн”, предоставена от Унгарския културен институт в София. Посетителите ще могат да си опитат и от специално приготвеното бяло сладко, а унгарски песни, танци и стихове ще представят символичните домакини от Театрално-музикалния център в Разград.

Втората „Бяла нощ” по традиция е посветена на античното наследство на Разград и се провежда в Археологическия резерват "Абритус". От 18 часа до полунощ в новоизградения Интерактивен музей ще бъде изложено античното злато на Абритус - най-голямото в страната златно късноантично монетно съкровище от 835 броя, сечени от 10 императора и императрици от V в., управлявали Източната и Западната римска империя. В 21 часа на сцена „Театрон” започва концертът на трио „Тенорите” под наслов „Под звездите на Абритус”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама