Строителни експерти умуват за срутеното крило на гимназия в Казанлък

07:47, 23 юни 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Строителни експерти се събират днес от 9 часа в община Казанлък, за да изготвят план за действие за укрепването на сградата на Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък, чието източно крило се срути вчера”, съобщи зам-кметът Даниела Коева.  „В момента се изготвя протокол за причините за срутването след него веднага комисия от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) ще обследва сградата и ще направи предписания за изчистване на паднала част и за укрепването и”, допълни зам.-кметът.

Припомняме, че вчера по обяд се срути част от стената в източната част на гимназията. Около 17 часа пък падна цялото крило. За щастие няма пострадали ученици, учители, работници или други лица.

Взети са незабавни мерки за обезопасяване на мястото, информираха от Общината. За по-голяма сигурност временно ще бъде затворена и ул. „Орешака“, която преминава от източната страна на сградата. До края на учебната година възпитаниците на гимназията ще учат в Хуманитарна гимназия  „Св.св. Кирил и Методий“.

 „Строителна компания „Загора“, която е изпълнител на проекта за изграждане на Националния център по природо-математически науки, който се строи в двора на гимназията, предприе всички необходими обезопасителни мерки. Компанията е осигурила денонощна охрана на обекта, за да не бъдат допускани външни лица в двора на училището за предотвратяването на евентуални инциденти. „Направихме вътрешнофирмено разследване, което ще коментираме на срещата в Общината, има процедури, всички действия извършени от строителите са съгласно техническите и технологичните изисквания по проекта”, заяви един от собствениците на компанията Ирина Динева.

Според експерти вероятната  причина за инцидента са плитките основи на съществуващата стара сграда на гимназията, която по документи  датира от 1900 година. Тя е санирана през 2009 г.  за близо 2 млн. лв.

Все още в Казанлък не е пристигнал проектантът от националния център от „Главпроект 1946“ София.

Случаят се следи и от Районна прокуратура в Казанлък 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама