Калиничките на Асеновград се подготвят за Еньовден

08:55, 23 юни 15 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малките калинички на Асеновград ще направят своята подготовка за големия обичай "Калиница", разказаха от Община Асеновград. Празникът, който се отбелязва на 24 юни, Еньовден, е посветен на началото на лятото.

В навечерието на празника в дома на калиницата се събират момичета от махалата, които носят своите нишани – пръстен, копче, карфица. Поставят ги в бакърче с "мълчана" вода, покриват се с бяло платно и се оставят да преспят под трендафила в двора и под звездите. На самия Еньовден момичетата пристигат рано в дома на калиницата и присъстват на нейното обличане. Самите те са облечени празнично - с пъстри рокли и венци от цветя на главите. След това групите обикалят по къщите и пеят песента за Калиница. Обиколката по махалата цели да се разнесе благословията за всички, тъй като се счита,че калиницата е носителка на здраве и берекет за всички.       

По-късно групите с калиници се отправят към параклиса "Св. Въведение Богородично", където по традиция се води празничната литургия. Тук свещениците ги благославят и им дават малки кръстчета. В Асеновград образа на Калиница се отнася към този на малката Богородица, чието въведение в Храма е била, когато е била на три години.

Надвечер момичетата отиват в дома на калиницата и там гадаят по нишаните, поставени в бакърчето, какво ще се случи през годината на всяка една от тях. Наричанията се произнасят от името на Калиница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама