Гърция получи два дни отсрочка

10:42, 23 юни 15 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция получи два дни отсрочка в преговорите с кредиторите за нови заеми, с които да покрие вноските по стари заеми в края на юни, съобщават международните медии. 

На срещата си в понеделник вечерта в Брюксел финансовите министри от еврозоната решига да започнат нови преговори с Гърция, която по-рано същия ден излезе с нови предложения за въвеждане на нови данъци и увеличаването на ДДС за някои стоки. 

Следващата среща на върха в еврозоната е насрочена за четвъртък в Брюксел.

След срещата в понеделник вечерта германският канцлер Ангела Меркел каза, че времето изтича, но че се надява на следващата среща да има споразумение и отбеляза, че макар да е необходимо да се обсъди финансовата стабилност, Гърция дълго време не е правила големи вноски по заеми. 

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че макар предложенията на Гърция да идват с известно закъснение, те представляват „голяма стъпка напред“.

Междувременно гръцките банки са въвели лимит за теглене на налични средства до 3000 евро. Ограничението е наложено след като през почивните дни от банкомати са изтеглени повече от 400 млн. евро.

Ако изтичането на средства продължи, властите ще бъдат принудени да въведат контрол над движението на капитали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама