„Вечен като морето“ стана девизът на Бургас

11:17, 23 юни 15 / Култура 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас вече има нов девиз, с който ще се отличава от останалите градове в България. Той е „Вечен като морето“ и е събрал 64% от одобрението на бургазлии по време на предварителното гласуване в интернет.

Първи за изказване по докладната стана нейният вносител Руслан Карагьозов: „Искам да обясня защо се спряхме на това предложение. Имаше над 300 предложения за девизи, сред тях имаше абсурди, но и много красиви. Почти 3000 души се отзоваха и на апела ни в интернет“, започна да обяснява аргументите си за предложението композиторът.

По думите му 64% от хората са гласували за девиза „Вечен като морето“. Не са закъснели обаче и отрицателните мнения. „Но искам да ви уверя, че по другите градове в страната наистина има абсурди като например: „Диана, покровителката на Монтана“, габровският например е „Труд и постоянство“ и още много други подобни“, добави Карагьозов.

„Нека да не бързаме в решението за девиз. Би било по-подходящо да продължи работата си комисията, за да изберем нещо наистина интересно. Мисля, че може да дойдат и по-добри предложения“, взе думата Георги Дражев от НФСБ.

„Аз следих предложенията. Имаше едно доста смешно, след като присъедихме Черно море и Рудник към Бургас. То гласеше „Расте и синенее“, нека да не стигаме дотам. Това е нещо, което оставяме на поколенията, и трябва да бъдем изключително внимателни“, допълни Евгений Мосинов от БСП.

Изказването на Георги Чавдаров от ГЕРБ по темата обаче предизвика най-искрени усмивки в залата, след като съветникът обясни, че тази сутрин е пил кафе и попитал една сервитьорка как й се струва девизът „Вечен като морето“. Тя му отвърнала, че е много хубав. „Трябва да паднем на колене пред кмета на Бургас, защото той направи много за града“, продължи възторжено Чавдаров очевидно не по темата вече. Ангел Божидаров от НФСБ обаче веднага го приземи, като попита кой ще раздаде наколенките.

В крайна сметка с 39 гласа „за“ общинските съветници дадоха одобрението си за девиза „Вечен като морето“.

Припомняме, че „Вечен като морето” получи най-много гласове при проведено допитване сред жителите на града в рамките на един месец. 64 % от общо анкетираните 2464 граждани са поставили това предложение на първо място. Следват „Дух, море и вечност” с 24 % и „Море, дух и воля” с одобрение от 14 %.

Предложението бе внесено за приемане в Общинския съвет в Бургас от композитора Руслан Карагьозов, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм, вероизповедания и читалищна дейност. В докладната записка той бе написал, че е създадената през 2014 г. Временна комисия е проучила общественото мнение за девиз на града, като е провела четири заседания.

На база на по-горе посочените данни комисията е гласувала дали девизът на общината да е „Вечен като морето”, или да не бъде избран такъв. Посоченото предложение е получило 5 гласа „за”, 4 „против” и 4 „въздържал се”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама