За Москов проблемът в здравеопазването е големият брой болнични легла

11:32, 23 юни 15 / Политика 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големите проблеми в болничната помощ са прекалено големият брой на болничните легла, както и задълженията, които се трупат от болниците. Това заяви здравният министър Петър Москов по време на форум на тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“. Събитието се провежда съвместно с Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщава „Фокус“.

Министърът подчерта, че предложената от него здравната реформа цели пациентът да бъде поставен в центъра на здравната система и да получава комплексно лечение. Именно заради това Здравната каса няма да сключва договор с болница, която може да осигури само една част от лечението на пациента. Стана ясно още, че разходите на НЗОК нарастват много по-бързо от приходите.

По думите на Москов през миналата година най-много са се увеличили средствата за болнична помощ и лекарства. Едва 18% от бюджета за здравеопазване са отишли за други дейности. Частните разходи за здравеопазване пък са надхвърлили 40%.

„България е на първо място по ниска продължителност на живота и висока смъртност. Все още не можем да намалим детската смъртност до показателя, постигнат в страните от Европейския съюз през 1995 г.“, заяви Москов.

От своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев добави, че здравеопазването и енергетиката са сфери, които се нуждаят от сериозна реорганизация. Той подчерта, че са направени много важни стъпки в пенсионно-осигурителната сфера, които са договорени след продължителни разговори с правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама