26 млн. лв. получи община Шумен по ОП “Региони в растеж”

11:42, 23 юни 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 млн. лева получи община Шумен по Оперативната програма “Региони в растеж” за новия програмен период 2014-2020 година. Това съобщи днес на пресконференция кметът Красимир Костов.

На официална церемония вчера в София, в присъствието на министър Лиляна Павлова, на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата.

Костов уточни, че с тези средства ще се финансират проекти по интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Шумен.

“Вече имаме разработени над 30 проекта, които са на стойност около 100 млн. лв. Отпуснатите средства ни идват в помощ за реализиране на идеите ни”, каза Красимир Костов.

Градоначалникът припомни, че в Интегрирания план за възстановяване и развитие на Шумен са включени три зони - кварталите “Боян Българанов”, “Еверест” и “Тракия” и централната зона, където ще има проектни решения за енергийна ефективност, благоустрояване. “Предвидили сме ремонт на Младежкия дом, Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей, училища, читалища, детски ясли. В раздела благоустрояване ще включим пешеходната зона от пл. “Кристал” до хотел “Мадара”. Надявам се да включим в проектите новия парк, който искаме да изградим в района на Тежкия полк”, спомена някои от проектите Красимир Костов.

“Очаква ни много работа и се надявам успешно стартиране на нови и добри за Шумен проекти”, допълни Костов. Той изрази увереност, че  общината има достатъчно опит и капацитет и ще се справят с новото предизвикателство.

Проектите, които ще се разработят ще бъдат подложени на обществено обсъждане и шуменци ще определят кои проекти ще имат приоритет и ще се изпълняват първо.

“Важно е, че имаме първото споразумение и ще стартираме реално идеите си за Интегрирания план за градско възстановяване и развитие”, каза Красимир Костов.

Кметът на Шумен обясни, че за разлика от стария програмен период сега общините ще са междинните звена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които ще подготвят и реализират изпълнението на интегрирания план за градско развитие и възстановяване. Досега междинното звено на министерството за Шумен бе във Варна.

“Това е нова отговорност, ново взаимодействие с управляващия орган”, заяви Красимир Костов.

Той уточни, че в администрацията ще бъдат създадени две нови структури. Едната ще преработи Интегрирания план до мащаба на инвестиционна програма. Това трябва да стане до месец септември. Тази структура ще подготви проекти, които могат да бъдат финансирани с тези 26 млн. лв. Втората структура ще утвърждава тези проекти съвместно с управляващия орган. След като Управляващият орган приеме утвърдените от общината проекти започва тяхната практическа реализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама