Дражев: Банята на Акве Калиде да се казва Симеон Велики

11:45, 23 юни 15 / Култура 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път един проект, който може да носи хиляди левове печалби на Община Бургас и чрез него да бъде рекламиран морският град, беше на път да бъде опорочен. Вместо да бъдат гласувани цените за билетите на древната крепост Акве Калиде край Банево, каквато беше идеята на докладната на зам.-кмета по строителството Йорданка Ананиева, общинският съветник от НФСБ Георги Дражев отново не пропусна удобен случай да се изяви от трибуната на ОБС. В проекта той съзря конспирация, като по думите му името на банята в комплекс Аква Калиде край Банево трябвало да бъде Симеон Велики, а не Сюлейман Великолепни.

„Защо това ще е баня на Сюлейман Великолепни, това не е вярно, защо не е на Симеон? Не е доказано нищо, да сте били там по това време? Тези бани съществуват от тракийско време, всички владетели са минали оттам. Ще подменяме историята ли”, един след друг зареди реторичните си въпроси към съветниците Дражев.

От ГЕРБ обаче го контрираха веднага, като му казаха, че едва ли той е най-голямият историк и няма как НФСБ да пренапише историята.

Руслан Карагьозов от ГЕРБ също се включи с култово изказване по темата: „Единствено може да заключим, че траките са били мюсюлмани, щом са се къпали в тази баня”.

След известно филифостване по темата съветниците все пак гласуваха по същество, а именно цената на билета за посещение на „Банята на Сюлейман Великолепни“, част от експозиционния комплекс, да бъде 6 лева. Като за пенсионери и учащи сумата ще е наполовина. Деца до 7-годишна възраст и хора с увреждания ще посещават комплекса напълно безплатно.

За беседи с екскурзовод на български и други езици посетителите ще трябва да извадят по 10 лв. за единичното посещение и по 20 лв. за групи. Експозиционният център ще предлага мултифунционална зала с 3D и 5D прожекции. Цената за нейното използване започва от 30 лв. за час, а за цял ден сумата е 150 лева. Наемът на амфитеатъра пък ще бъде 50 лв. за събития и различни поводи и 25 лв. за репетиции. Търговците могат да наемат различни клетки в биопазара на античния комплекс, като определената цена през зимния период е 15 лв. за един ден и 60 лв. за цял месец. През летния сезон сумата за ползването на павилион за месец скача на 150 лева. Наемът на кафетерията в античната крепост е фиксирана за сумата от 30 лв. на час.

Предполага се, че отварянето на единствената по рода си крепост около Бургас ще привлече повече чуждестранни и местни потребители, като ще засили интереса към културното и историческо наследство на града.

Акве Калиде трябва да отвори врати в началото на юни. Очаква се древният град да се превърне в изключителен туристически център с музей, в който посетителите да имат възможност да се запознаят с хилядолетните традиции, свързващи района с легендите и фактическото лечение с топлите минерални води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама