Либерализацията на пазара ще оздрави енергийния сектор

11:52, 23 юни 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътят за оздравяване на енергийния сектор преминава през либерализацията на пазара, което се очаква да стане от началото на следващата година. По този начин ще се постигнат най-добрите решения и резултати чрез конкуренция, прозрачност и ефективна работа на енергийната система, като цените ще се определят на пазара, каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, който откри националния форум за либерализацията на енергийния пазара, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той отчете, че колкото по-бързо стане либерализирането на българския енергиен пазар, толкова повече ползи ще донесе то на страната ни в Европейския съюз.

Предстои да се подпише договор със Световната банка за консултантска помощ по отношение на избор на бъдещ пазарен модел на либерализация.

Само индустрията, която е дефинирана като енергоемка, може да ползва облекчения на преференции по отношение на надбавката за зелена енергия, според насоките на Европейската комисия, сподели Николов.

"Парите трябва да дойдат от някъде" за намаляването на обхвата на предприятията с енергийна консумация от 30 гигаватчаса, обясни зам.-министърът. „При по-голям брой на предприятията, ползващи преференции, ще се компенсира по-малка част от тарифния дефицит. Затова е необходимо да се обмисли по какъв начин ще се постигне баланс“, каза той.

Българската енергийна борса е сключила договор за сътрудничество със скандинавската „Норд пул спот“, което позволява използването на платформата им за търговия с електроенергия в България. Следва да се придобие и платформа за търговия на двустранни договори, съобщи зам.-министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама