Общините в Шуменско готови за жътвената кампания

11:52, 23 юни 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички общини в Шуменска област и институциите, отговорни за предотвратяване на горски и полски пожари са готови за жътвената кампания. Това стана ясно днес на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, ръководено от Областния управител Донка Иванова.

Екипи на Енерго-Про са обучени и снабдени с техника за гасене, определени са рисковите места по трасетата на електропроводите. По време на жътвата няма да се извършват заваръчни работи по съоръженията, съобщиха от електроразпределителното дружество. Доклади представиха и от Областното пътно управелние, ЖП секция Шумен, “Напоителни системи”  и кметовете на 10-те общини в региона.

“ Ще разчитаме на превенцията, готови сме на 100% за кампанията. Във всички общини на областта са сформирани и доброволни формирования, които са обучени и разполагат с техника и защитни облекла. Обявени са телефони, на които ще се приемат сигнали за пожари”, каза директорът на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението Иван Иванов. По думите му, за последните 5 години, благодарение на превантивните мерки, драстично са намалели пожарите в житни масиви.

През миналата година е имало само 1 пожар, при който са изгорели 5 дка пшеница. През 2013 г. пожарите в житни масиви са били 3, а през 2012 година – 7.

На старта на кампанията шуменската пожарна разполага с 12 нови автомобила за гасене на полски и горски пожари. Общо 25 са новите противопожарни коли. Денонощно дежурят 19 автомобила, а мобилни екипи правят проверки за подготовката на кампанията и в почивните дни, отчете Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама