Дете от София се разболя от Западнонилска треска

12:01, 23 юни 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемгодишно дете от София  се разболяло от Западнонилска треска, съобщи „24 часа“, позовавайки се на проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант на Националния център по заразни и паразитни болести (ТЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. 

Детето е било ухапано от комар в столичния Северен парк и е получило главоболие, болки в мускулите, лесна уморяемост и ситен обрив и е вдигнало 39 градуса температура. Родителите му са поискали лабораторно изследване, което е установило диагнозата. 

Според проф. Кантадрджиев, детето вече е излекувано. 

Болестта се причинява от вирус, разпространяван от тигровите комари. Само 20% от заразените вдигат температура, а под 0,5% развиват най-тежкото усложнение – енцефалит, който може да е смъртоносен. 

Миналата година в България бе установен първия случай на Западнонилска треска – тогава заболялата беше жена, ухапана от комар в Гърция. 

Доскоро Западнонилската треска бе разпространена само в тропическите райони на Азия и Африка, но поради промените в климата и антропогенните фактори, вече се среща и в Южна Европа и в Америка.  

Според някои историци Александър Македонски е умрял именно от усложнения от Западнонилска треска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама