Над 400 автори твориха за конкурса „С море в сърцето” в Царево

12:11, 23 юни 15 / Култура 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 400 автори твориха за първия Национален литературен конкурс „С море в сърцето”. Тържествената церемония по награждаване на отличените ще се състои на 27-ми юни от 19:00 ч. на сцената на лятното кино в Царево.

Конкурсът е организиран от Община Царево, под патронажа на кмета на общината инж. Георги Лапчев. Той има за цел да популяризира литературата на български език, да подпомогне и да съучаства в случването на съвременния литературен процес, като същевременно способства за утвърждаването на гр. Царево на литературната карта на България. Желанието на организаторите е да се популяризира изключителното природно богатство и културата в района, които го превръщат не само в желана туристическа дестинация, но и в място за срещи на изкушените от литературата и от изкуството като цяло.

Участие в конкурса взеха хора с различна творческа, професионална и житейска реализация от България и чужбина. Темата на конкурса провокира утвърдени литературни имена, хора с богата литературна биография, както и много млади перспективни поети и писатели. От обявяването на конкурса през месец януари до края на месец май над 400 автори изпратиха своите творби за участие.

Направленията на конкурса са поезия и кратка проза. Конкурсът е явен, а произведенията се оценяват от компетентно жури с тричленен състав: председател - проф. дфн Боян Биолчев, членове - д-р Марина Владева – гл. асистент в Университет „Проф. Асен Златаров” гр. Бургас, и Антоний Димов – докторант и журналист към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Авторите, спечелили първа награда в конкурса „С море в сърцето” във всяка категория, ще получат диплом от Община Царево, картина и парична премия. Предвидени са парични награди за второ и трето място.

Текстовете на отличените в конкурса ще бъдат качени на официалния интернет сайт на Община Царево. Специално за конкурса ще бъде издаден сборник, в който са публикувани текстовете на участници в конкурса. Сборникът ще има и електронен вариант, достъпен от всяка точка на света. Наградният фонд за конкурса се осигурява от Община Царево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама