Правосъдният министър иска съдиите да пишат есета

12:34, 23 юни 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-голяма част от съдиите в Апелативен съд Пловдив, част от които са и съдилищата в Хасковска област не одобряват предложените промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/, показа репортерска проверка на Topnovini.bg. Голяма част от измененията са направени от правосъдния министър Христо Иванов.

В петък се състоя дискусия, на която са били обсъждани предложените промени. Повечето от запитаните магистрати нарекоха идеите „безумни”.

Според присъствали в залата не е приемливо един съдия да бъде изпитван дали може да пише есе. Правораздавателите не одобряват и конкурсите както се провеждат. В Хасковска област например има двама магистрати, които желаят да разменят работните си места. Единият е от Харманли, но праворазадава в Свиленград, а другият, който е от Свиленград работи в Харманли. За да стане размяната, те трябва да се явят на конкурс.

Съдии от Хасково споделиха, че не направило добро впечатление също, че текстовете от ЗСВ не били обсъждани един по един. Правораздавателите имат претенции към промените касаещи избирането на административни ръководители, дисциплинарните производства, правомощията на общите събрания и др. Съдиите смятат, че тези промени няма да доведат до реформа в системата и че нещата ще забуксуват.

Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова излезе днес със становище, че изнесената информация от срещата в електронни издания не отговаря на истината.

Днес се провежда дискусия със софийските съдилища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама